Brut

Vroeger hoorde je nog wel eens beweren dat er een kloof lag tussen overheid en burger. Je had het Binnenhof en je had de rest van Nederland, maar wat die met elkaar te maken hadden was niet altijd duidelijk.

Dat is de laatste tijd wel anders. Vol elan springt de overheid over de kloof en onder veel applaus belandt ze middenin het dagelijks leven van haar onderdanen. De regering gaat ons helpen bij onze dagindeling, ze probeert ons van tabaksgebruik af te houden. Ze probeerde ons zelfs van de files te verlossen door de benzine duurder te maken, maar dat werd door de Tweede Kamer even niet begrepen.

Wat ook heel slecht is, is drank. Niet elke drank natuurlijk. Volgens de nieuwe anti-alcoholcampagne van de overheid zijn Wit Bier, Cola Tic en Bloody Mary de boosdoeners. Even leek het dat Champagne Brut ook slecht zou zijn, maar de Franse ambassadeur B. de Montferrand heeft daar bijtijds een stokje voor gestoken. Minister Borst en de directeur van ons Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie wisten het niet, maar De Montferrand gelukkig wel: Champagne Brut is helemaal niet schadelijk. De minister en de directeur hebben de ambassadeur vriendelijk bedankt en laten nu drieduizend posters vernietigen.

Is de campagne nu mislukt? Nee, want Frankrijk maakt heel veel soorten drank. De regering kan laten zien dat ze voor argumenten en niet voor pressie is gezwicht, want voor de nieuwe poster is keus genoeg. Château Neuf du Pape, Beaujolais, Cognac, Calvados, Armagnac, Pastis, het zal toch niet allemaal limonade zijn?

    • Warna Oosterbaan