Begin proces tegen Deense Hell's Angels

KOPENHAGEN, 12 NOV. Het proces tegen vier Hell's Angels en twee van hun sympathisanten die worden verdacht van de moord op een lid van een concurrerende motorbende is gisteren in Kopenhagen onder extreme veligheidsmaatregelen begonnen. De zes zijn volgens de officier van justitie gezamenlijk verantwoordelijk voor de dood van Uffe Larson, leider van de Bandidos, die op 10 maart van dit jaar op het vliegveld van Kopenhagen door zeven kogels werd getroffen. Bij die aanslag raakten drie andere leden van de Bandidos gewond.

Als de verdachten schuldig worden bevonden door de twaalf juryleden, kunnen ze veroordeeld worden tot levenslange gevangenisstraf. De zes ontkennen iedere betrokkenheid bij de moord, die het begin vormde van een reeks gewelddadigheden tussen beide bendes, waarbij zeker negen doden vielen en 46 mensen gewond raakten. De verdachten zeggen op het moment van de aanslag niet op het vliegveld te zijn geweest. Op de eerste zittingsdag kwamen hun advocaten met nieuw materiaal dat hun onschuld zou moeten bewijzen, over de aard ervan werd niets meegedeeld.

Het publiek werd voor de rechtszitting gisteren uitgebreid gefouilleerd en met metaaldetectors onderzocht. In de omgeving van de rechtbank patrouilleerden zwaar bewapende politieagenten en de straat was afgezet uit vrees voor mogelijke aanslagen met een autobom.

Gedurende het proces zullen 69 getuigen worden gehoord, onder wie een getuige die niets met de bendes te maken heeft. Deze laatste, een van de belangrijkste, heeft geprobeerd aan een getuigenis te ontkomen, uit angst voor latere represailles. Hij is echter door het Deense Hof gedwongen te verschijnen.

Tegelijk met dit proces diende elders in Kopenhagen een proces van Hell's Angels tegen de staat. De Hell's Angels zeggen meer dan een half miljoen gulden mis te lopen door een maatregel van de regering die clubhuizen van motorbendes in druk bevolkte gebieden verbiedt. In een van de clubhuizen was een textielbedrijf gevestigd dat kleding met doodskoppen produceerde, het symbool van de Hell's Angels. (AP, AFP, Reuter)