AEX mist op haar na grens van 600 punten

AMSTERDAM, 12 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen in de ban van de 600 punten-grens. Na de stijging van ruim vier punten gisteren tot een koersrecord van 597,1 punten leek de AEX-index vanmorgen de 600-drempel te gaan nemen, maar de index viel tegen het middaguur terug.

AMSTERDAM Rond 10.00 uur stond de AEX op een hoogste punt van 599,69, maar tegen het middaguur noteerde de index nog maar 0,1 punt winst op 597,72 punten. De Optiebeurs, waar vrijdag een aantal series afloopt, was duidelijk aanwezig op het Damrak. Een aantal partijen op de optiebeurs zou er belang bij hebben dat de index beneden de 600 puntengrens blijft, terwijl de aandelenhandel juist de grens zou willen breken.

Wall Street, dat al met koersstijgingen begon toen het Damrak gisteren nog open was, kon de koersen in Amsterdam niet verder inspireren. Ook Londen en Frankfurt lieten een lichte winst zien. De FTSE-index steeg licht met 0,1 procent tot 3914,4 punten. De Duitse Dax-index was 0,15 procent hoger op 2732,75 punten. Parijs daalde juist met 1,8 punten naar 2207 punten.

Philips was in Amsterdam een opvallende stijger met een 1,20 gulden hogere koers op 62,10 gulden. De verhouding nieuwe orders ten opzichte van oude, af te leveren orders viel bij het elektronicaconcern gunstiger uit dan verwacht, zo bleek vanochtend. Het hoogste niveau was 62,20 gulden.

Koninklijke Olie kreeg er een gulden bij op 278,80 gulden. Betere aandelen als Ahold, Nutricia en Océ stonden in de belangstelling. Ahold won een gulden tot 107 gulden, Nutricia kreeg er 0,90 gulden bij op 244,60 gulden en Océ steeg zelfs 2 gulden tot 186,50 gulden. Daarmee sluit het bedrijf een periode van koersdalingen af na de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal, drie weken geleden. Kort daarvóór noteerde Océ nog een recordkoers van 195 gulden - een verdubbeling vanaf het koersniveau van vorig jaar deze tijd.

Randstad moest 1,70 gulden terug naar 134,70 gulden.

De markt maakte zich zorgen over de dalende dollar. Die was op 1,6735 gulden een halve cent lager. De obligatiemarkt hield zich echter goed. Het rendement op de toonaangevende tienjarige staatsobligatie was vanmorgen onveranderd op 5,77 procent. In heel Europa maaken de obligatiemarkten vanmorgen pas op de plaats.

In de financiële hoek kon ABN Amro dinsdag verder door. De bank kreeg er na de winst van 1,50 gulden op maandag nog eens twee kwartjes bij op 101,30 gulden. Gisteren doorbrak ABN Amro voor het eerste de grens van 100 gulden. Onder de internationals steeg de koers van Unilever met 1,30 gulden tot 276,30 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week met duidelijke koerswinsten begonnen. Het Dow Jones-gemiddelde eindigde de dag met een winst van 35,78 punten op een nieuw record van 6255,60 punten. Hiermee vervolgde Wall Street zijn opmars van vorige week toen op de laatste drie handelsdagen evenzovele records werden gebroken. De laatste keer dat de koersen vier maal achtereen een record lieten aantekenen, was in februari van dit jaar.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio liet een stijging van de aandelenkoersen zien. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen ging met 141,35 punten omhoog tot 21.206,43. De grote fondsen stonden in de belangstelling omdat beleggers meer vertrouwen krijgen in het herstel van de economie. Sinds begin dit jaar schommelt de Nikkei al tussen 20.000 en 22.000 punten.