YORKSHIRE PUDDING

Yorkshire pudding wordt in Yorkshire meestal als voorgerecht opgediend. In de rest van Engeland en in Noord-Amerika wordt Yorkshire pudding als bijgerecht naast roast beef gegeten. Het recept kan nogal variëren; sommigen gebruiken een mengsel van melk en water, de hoeveelheid bloem en de kooktijd kunnen verschillen, en de keuze van het gebruikte vet is een kwestie van persoonlijke smaak.

In de oorspronkelijke versie wordt altijd het braadvet van de rosbief gebruikt, maar tegenwoordig vindt men dat vaak niet verantwoord. Toch blijft het braadvet van de rosbief voor mij het lekkerst.

U kunt de Yorkshire pudding in muffinvormpjes bakken. Verkort in dat geval de baktijd tot circa 15 minuten.

Voor 4 tot 6 personen als bijgerecht:

100 gram bloem

1 theelepel zout

2,5 deciliter melk

2 eieren, losgeklopt

niervet, boter, olie of braadvet

Doe de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet er de melk in. Klop tot een glad mengsel. Klop er de eieren door tot een schuimig mengsel. Dek de kom af met plastic folie en zet minstens 1 uur in de koelkast. Neem het beslag uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Doe wat vet (circa 4 tot 6 eetlepels) in een ovenschaal van circa 22x32 centimeter. Zet de schaal circa 5 minuten in de oven tot het vet begint te walmen. Klop het beslag krachtig tot een schuimig mengsel. Neem de schaal uit de oven, schep er het beslag in tot circa 1 centimeter hoog en zet circa 20 minuten in de oven. Draai de oven op 180 graden Celsius en laat nog circa 10 minuten bakken, of tot de pudding mooi gerezen en goudbruin is. Dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean