Winst Landsbergis in stembus Litouwen

VILNIUS, 11 NOV. De belangrijkste oppositiepartij in Litouwen, de Vaderland Unie van ex-president Vytautas Landsbergis, heeft gisteren ook de tweede ronde van de Litouwse parlementsverkiezingen gewonnen.

In de eerste ronde, op 20 oktober, toen de helft van het parlement werd gekozen in een proportioneel systeem, boekte de Vaderland Unie al succes door 29,8 procent van de stemmen en de helft van de zetels te veroveren die toen op het spel stonden. Dat succes werd gisteren, bij de verdeling van de resterende 65 zetels van het parlement volgens het districtenstelsel, nog overtroffen. Volgens de voorlopige uitslagen won de Vaderland Unie 35 van die 65 zetels. De Vaderland Unie staat nu op 70 van de 141 zetels. Voor vier zetels moet wegens de te lage opkomst een extra verkiezingsronde komen.

De Vaderland Unie had al besloten een coalitie aan te gaan met de christen-democraten, die volgens de voorlopige uitslagen gisteren vijf zetels veroverden en die er in de eerste ronde in oktober al elf kregen. Deze centrum-rechtse combinatie zal in het parlement kunnen rekenen op een ruime meerderheid van ongeveer 86 van de 141 zetels.

De Litouwse Partij van de Arbeid (LDDP), de partij van de ex-communisten die in 1992 met 41 procent van de stemmen de absolute meerderheid in het parlement kreeg en die Litouwen sindsdien heeft geregeerd, veroverde gisteren slechts twee zetels, waardoor de partij met in totaal twaalf zetels in het parlement terugkeert.

De nieuwe Litouwse regering zal waarschijnlijk worden geleid door Gediminas Vagnorius, die onder de toenmalige president Landsbergis al premier is geweest. Landsbergis wordt waarschijnlijk voorzitter van het parlement. De opkomst bij de stemronde van gisteren was met nog geen veertig procent nog lager dan de opkomst in de eerste ronde (48 procent). (Reuter)