Wiersma verliest van Goloebjeva

ABIDJAN, 11 NOV. Door een nederlaag tegen Zoja Goloebjeva, wereldkampioene bij de vrouwen, is Harm Wiersma vrijwel uitgeschakeld bij het WK dammen in Ivoorkust. Ook de Wit-Russische oud-wereldkampioen Gantwarg dreigt al in de voorronde te sneuvelen.

Van de overige drie Nederlanders boekte Clerc zijn eerste overwinning. Hij staat op gedeelde eerste plaats in zijn groep. Ook de Nederlandse kampioen Prosman deelt na twee remises de eerste plaats in zijn groep. Palmer is zo goed als uitgeschakeld.

Wiersma werd in de vierde ronde verrast door wereldkampioene Goloebjeva. Al in het middenspel waren de beste kansen voor de enige vrouw in het toernooi, die zich vorige maand plaatste voor het WK met haar zege op Karen van Lith. De Fries kon evenmin profiteren in de tijdnoodfase. De Letse hield het hoofd koel en behield haar positionele voordeel. Wiersma vocht in een vier om twee eindspel nog bijna een uur door.

Wiersma wilde zich een dag later revancheren en bereikte tegen Sekongo groot voordeel. Maar de speler uit Ivoorkust vond in het eindspel nog een verrassende oplossing en dwong remise af. Zelfs als hij twee keer wint is Wiersma niet zeker van barrages voor de twee finaleplaatsen die er per groep zijn.

Een van die twee leiders in de groep is Prosman. Hij kwam dit weekeinde twee keer remise overeen en bewees daarmee zijn landgenoot geen goede dienst. De speler uit Gouderak is niet nog zeker van een finaleplaats, maar hij heeft wel goede perspectieven.

Rob Clerc versloeg zaterdag de taaie, maar niet sterk spelende Franse vertegenwoordiger Nimbi. Daarmee kwam Clerc op een plus één score, hetgeen hem een met vier andere spelers de gedeelde eerste plaats opleverde. In de zondagronde eindigden alle duels onbeslist.

Palmer dwong zaterdag de Rus Schwarzman op fraaie wijze remise af, maar na zijn moeilijke puntendeling met de Ivoriaan Niamke is hij kansloos. Dat geldt vrijwel zeker ook voor oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg, die tegen Boris Kirzner nog net ontsnapte, maar verloor van de Est Ilves. (ANP)