Weer grote samenwerking op telecomgebied in de maak

ROTTERDAM, 11 NOV. Het Britse concern Cable and Wireless voert gesprekken met Global One over internationale samenwerking in het telefoonverkeer. Global One is een samenwerkingsverband van France Télécom, Deutsche Telekom en het Amerikaanse Sprint.

Een woordvoerder van Cable & Wireless noemde het bericht, afkomstig van de zakenkrant The Wall Street Journal, vanmorgen “speculatief”. Cable One wees erop dat het voorlopig nog slechts gaat om gesprekken en dat nog absoluut geen overeenkomst is gesloten.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant, die zich baseerde op niet nader genoemde bronnen, zou een samenwerking tussen Cable One en C&W een breed netwerk van bedrijven opleveren met aanwezigheid in Azië, Europa en Noord-Amerika.

Als de samenwerking van de grond komt, zou die grote concurrentie kunnen opleveren voor de ruim een week geleden aangekondigde overname van het Amerikaanse MCI door British Telecom (BT). BT kondigde aan de 80 procent van de aandelen MCI die het nog niet bezit, te willen kopen. Analisten schatten de waarde daarvan op zeker twintig miljard dollar. De transactie wordt de grootste in de geschiedenis van het internationale bedrijfsleven.

De telecommunicatiewereld is sterk in beweging. Deskundigen voorspellen dat over enkele jaren mondiaal nog slechts enkele grote spelers op de telecommarkt zullen zijn overgebleven.

Bij een samenwerking tussen Cable One en Cable and Wireless krijgt het Britse concern voor zijn zakelijke cliënten het moderne transmissiepakket voor data van Global One tot zijn beschikking. Het Amerikaanse bedrijf mag dan gebruik maken van de Britse infrastructuur via de Atlantische en Stille Oceaan.

Het Britse bedrijf is voor Cable One interessant vanwege de belangen in Azië. C&W bezit ondermeer 57 procent van de aandelen Hong Kong Telecommunications.

Voor Cable & Wireless zou een alliantie met Cable One een logische reactie zijn. Het bedrijf is geruime tijd in gesprek geweest met British Telecom. Uiteindelijk hebben die onderhandelingen tot niets geleid.

En nu de grote Britse concurrent in zee is gegaan met MCI rest C&W's nieuwe topman Richard Brown -wil hij met zijn bedrijf een rol blijven spelen op de wereldmarkt -weinig anders dan toenadering te zoeken tot andere mondiale allianties.

De enige andere partner met wie Cable and Wireless zijn aspiraties kan vervullen, is AT&T, maar met deze Amerikaanse gigant praat de Britse onderneming (nog) niet.

AT&T liet overigens dit weekeinde weten een belang van vijftien procent te hebben genomen in het Duitse telecombedrijf dat Mannesmann aan het oprichten is samen met Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegen. Deze onderneming zal in Duitsland een grote concurrent worden van Deutsche Telekom.