Verbod op consumptie orgaanvlees schapen

DEN HAAG, 11 NOV. Minister Van Aartsen (Landbouw) heeft gisteren een verbod aangekondigd op de consumptie van orgaanvlees van schapen en geiten. Het verbod gaat deze week in. De voorzorgsmaatregel is nodig omdat niet langer uit te sluiten is dat de gevreesde veroorzaker van de gekke-koeienziekte BSE via schapen- en geitenvlees in de voedselketen kan komen.

Van Aartsen maakte het verbod gisteren bekend in het televisieprogramma Netwerk. De maatregel treft een zeer beperkte sector van de Nederlandse vleesmarkt. “Met name de ongeveer vijfhonderd islamitische slagerijen in ons land zullen door de maatregel worden gedupeerd”, zo verwacht de Vereniging Nederlandse Vleeswaren.

Het gaat om hersenen, milt, ruggenmerg en ogen van schapen. Van deze produkten wordt met name het ruggenmerg - het lamskoteletje - voor consumptie gebruikt. De andere organen worden verwerkt in honden- en kattenvoer. Ook dit wordt door Van Aartsen verboden. De minister van Landbouw wil dat de organen worden vernietigd. Er komen geen beperkingen voor de in- en uitvoer van levende dieren. In een toelichting gaf het ministerie aan dat er nog gesprekken plaatsvinden over een importstop voor de betrokken organen.

Volgens een woordvoerster van de minister kleven aan een importverbod nogal wat juridische haken en ogen. Het Produktschap Vee en Vlees noemt de maatregelen “enigszins overdreven”.

Volgens de minister is uit proeven gebleken dat schapen en geiten besmet kunnen raken met het BSE-eiwit. In het verleden zijn mogelijk BSE-besmette runderen verwerkt tot voer voor schapen. Daardoor kan er een zogenoemde scrapie-BSE-variant gaan ontstaan.

Scrapie is een al eeuwenoude schapenziekte die nooit tot problemen voor de volksgezondheid heeft geleid. Een nieuwe variant zou wel tot problemen kunnen leiden. BSE wordt in verband gebracht met de gevaarlijke ziekte Creutzfeldt-Jacob bij mensen. Van elk geslacht schaap moet nu de milt worden vernietigd. Gaat het bij de slacht om schapen van een jaar en ouder, dan moeten ook hersenen, ogen en ruggenmerg naar destructiebedrijven.

Via een speciaal fokprogramma wil het ministerie van Landbouw schapen die gevoelig zijn voor scrapie uit de populatie nemen. Mogelijk betekent dit de “vernietiging” van enkele duizenden schapen.