Tiener Hingis blaast Seles van tennisbaan

ROTTERDAM, 11 NOV. De eerste kennismaking met Martina Hingis is Monica Seles slecht bevallen. De Zwitserse tiener bracht de Amerikaanse gisteren in de finale van een tennistoernooi in Oakland een van de zwaarste nederlagen uit haar loopbaan toe. Na 52 minuten was de wedstrijd voorbij. De 16-jarige Hingis won met 6-2 en 6-0. “Ik ben weggeblazen”, gaf Seles toe.

Hingis leverde een bijna vlekkeloze partij af tegen Seles. Het jonge talent brak bijna alle servicebeurten van haar tegenstandster. Hingis sloeg slechts vijf onnodige fouten, dertig winners en verloor een game door haar eigen opslag in te leveren. Bijzonder effectief waren de dropshots van Hingis, een aantal zelfs als antwoord op de service van Seles.

Seles kon zich setverlies zonder gamewinst niet meer herinneren. Dat was al weer zes jaar geleden, tegen Martina Navratilova. “Bij 3-0 in de tweede set kreeg ik het idee dat het weleens moeilijk zou worden nog een game te pakken”, zei Seles na afloop.

Hingis vertelde over de eerste keer dat ze Seles zag. Als negenjarig meisje keek Hingis naar een wedstrijd van Seles in Zürich. Ze kreeg toen een handtekening voor Seles met een helikopter vertrok. “Ik speelde nu voor het eerst tegen Monica. Ik kan niet geloven dat ik haar ook nog verslagen heb.” Hingis klom van de zevende naar de zesde plaats op de wereldranglijst. “Ze is jong en zal alleen maar sterker worden”, zei Seles over Hingis. “Dat laatste is beangstigend.”

In Oakland had Martina Hingis zaterdag in de halve finale de Nederlandse Brenda Schultz uitgeschakeld. Schultz verloor met 7-6 (7-5) en 6-3. Het was de derde nederlaag van Schultz in haar loopbaan tegen de Zwitserse tiener in evenzovele partijen. Schultz had vrijdag, in de kwartfinales, olympische kampioene Lindsay Davenport uitgeschakeld. Door die bonuspunten is Nederlands nummer één vrijwel zeker van een startbewijs voor de Masters in New York. Daaraan doen de beste zestien speelster van het jaar mee.

Schultz stond bij het begin van het toernooi in Oakland vijftiende en was met zeven speelsters verwikkeld in een gevecht om de laatste zes tickets. de Masters zijn van 18 tot en met 25 november in Madison Square Garden.

De Kroaat Goran Ivanisevic heeft het tennistoernooi in Moskou gewonnen. Hij versloeg in de finale de Rus Jevgeni Kafelnikov. Ivanisevic was de eerste drie maanden van dit jaar de beste tennisser van het circuit. Hij stond in zeven finales, waarvan hij er vier won. Maar Ivanisevic raakte in het vervolg weer geblesseerd, geïrriteerd en tennismoe.

In Moskou sloot hij weer vrede met zijn racket. “Ik ben net op tijd in vorm voor een mooi einde van het jaar”, zei Ivanisevic. “Als ik tijdens de ATP Masters in Hannover goed speel, sluit ik het jaar af als de nummer twee van de wereld”, zei Ivanisevic.

Het publiek (18.000) kreeg een slechte finale voorgeschoteld. De als eerste geplaatste Kafelnikov verontschuldigde zich: “Ik heb mijn best gedaan, maar het ging niet beter. Het spijt me verschrikkelijk, maar ik speel in het buitenland blijkbaar beter dan thuis.” De Kroatische winnaar: “Ik was vandaag de minst slechte.”

In Stockholm versloeg titelverdediger Thomas Enqvist in de finale de Amerikaan Todd Martin. De 22-jarige Enqvist, vorige week ook al winnaar in het Parijse Bercy, won met 7-5, 6-4 en 7-6. Hij is daardoor reserve bij de ATP Masters.

Jan Siemerink heeft het jaar afgesloten als nummer vijftien op de ranglijst. Dat is zijn hoogste klassering ooit. Richard Krajicek staat achtste. Hij speelt volgende week in Hannover nog de ATP Masters. Paul Haarhuis staat 25ste.