Sorgdrager: registratie misbruik kind nodig

DEN HAAG, 11 NOV. Minister Sorgdrager (Justitie) wil in 1997 binnen de Europese Unie een discussie beginnen over de oprichting van een Europees instituut voor de registratie van misbruikte kinderen.

Dit zegt een woordvoerder van de minister. Sorgdrager is het eerste halfjaar van 1997 voorzitter van de Europese raad voor Justitie en Binnenlandse Zaken. In de Verenigde Staten bestaat al een centrum voor vermiste en misbruikte kinderen.

De Belgische minister-president Dehaene opperde onlangs het idee om een dergelijk centrum voor Europa op te zetten. Hij deed dat naar aanleiding van de grote zedenzaak rond Marc Dutroux.

Het Amerikaanse National Centre for Missing and Exploited Children (NCMEC) onderhoudt contacten met de ouders van vermiste kinderen en werkt nauw samen met justitie en politie. Het zorgt voor een snelle verspreiding van gegevens over vermiste kinderen. Verder blijkt de eigen Internet-site van NCMEC met informatie over vermiste en misbruikte kinderen aan te slaan.

Volgens het departement van Justitie wil Sorgdrager het idee tijdens het komende Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie op de agenda zetten. “Het is op zichzelf een goed plan, maar je moet wel weten hoe je zoiets wilt vormgeven”, aldus de woordvoerder. Binnen het departement wordt gedacht aan aansluiting bij de op te richten Europese politie-organisatie Europol. Daar zou ook gebruik kunnen worden gemaakt van de kennis bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI).

Dehaene heeft een delegatie van de NCMEC uitgenodigd naar Brussel te komen voor een nadere informatie-uitwisseling. Justitie kon niet zeggen of Nederland ook bij de gesprekken vertegenwoordigd zal zijn.