Slovenië: winst rechts èn regeringspartij

LJUBLJANA, 11 NOV. De regerende liberaal-democratische partij LDS van premier Janez Drnovsek heeft gisteren de parlementsverkiezingen in Slovenië gewonnen. Maar ook twee rechtse partijen boekten winst - zoveel zelfs dat nog niet zeker is wat voor regering Slovenië krijgt, een centrum-linkse onder Drnovsek of een centrum-rechtse.

De LDS kreeg ruim 27 procent van de stemmen - vier procent meer dan bij de laatste verkiezingen, in 1992 - en veroverde daarmee 25 van de 90 zetels in het Sloveense parlement. Drnovsek interpreteerde dat gisteren als een duidelijk mandaat om verder te regeren.

Dat wordt echter moeilijk gezien het zware verlies van de christen-democraten, met wie Drnovsek de afgelopen jaren heeft geregeerd. De christen-democratische partij, de SKD, die vier jaar geleden veertien procent van de stemmen kreeg, bleef gisteren steken op 9,5 procent, hetgeen neerkomt op slechts negen parlementszetels. Een andere voormalige coalitiepartner van Drnovsek, de ex-communistische Verenigde Lijst van Sociaal-Democraten ZLSD, deed het gisteren eveneens beduidend slechter dan vier jaar geleden: ze zakte af van veertien naar negen procent.

De verkiezingen van gisteren liepen, afgezien van de winst van de LDS van Drnovsek, uit op een grote zege voor twee rechtse oppositiepartijen. De Volkspartij (SLS), die vooral de boeren vertegenwoordigt, werd gisteren met bijna twintig procent van de stemmen - een verdubbeling van de aanhang in vergelijking met vier jaar geleden - en met 19 zetels de tweede partij van het land. De rechtse sociaal-democratische SDS van ex-minister van Defensie Janez Jansa veroverde bijna vijftien procent van de stemmen en kreeg 16 zetels. Jansa's partij vervijfvoudigde haar aanhang: in 1992 was ze op ruim drie procent van de stemmen blijven steken.

De nieuwe samenstelling van het Sloveense parlement maakt de vorming van een meerderheidsregering uiterst moeilijk. Centrum-links kan niet meer op een meerderheid rekenen, centrum-rechts kan het ook niet. Bovendien zijn de leiders van de drie centrum-rechtse partijen, de christen-democraten, Jansa's sociaal-democraten en Marjan Pobodnik van de Volkspartij, onderling hoogst verdeeld over de vraag wie het centrum-rechtse blok zou moeten leiden. Jansa wilde gisteren de vorming van een brede coalitie - met inbegrip van Drnovseks liberaal-democraten - niet uitsluiten, maar stelde wel de voorwaarde dat diverse rechtse rechtse partijen in dat kabinet worden vertegenwoordigd.

Volgens de grondwet moet president Kucan eerst de leider van de grootste partij - Drnovsek - opdragen een nieuwe regering te formeren. Als hij daarin faalt, komt een leider van een van de andere partijen aan bod. (AP, AFP)