SANDRA ST. VICTOR

Sandra St. Victor: Mac Diva Saves the World (SSV/Warner 9362-46331)

Liefhebbers van ouderwetse rhythm & blues zullen weinig herkennen in het razend populaire genre dat tegenwoordig r&b ('arrenbie') wordt genoemd, maar dat meer gemeen heeft met computergestuurde hiphop dan met soul. Oud en nieuw komen op een hartverwarmende manier samen op Mac Diva Saves The World, het solodebuut van Sandra St. Victor. Ze begon in het achtergrondkoor van Chaka Khan en in 1992 stond ze op Pinkpop als zangeres van The Family Stand, een soul/funkgroep die haar tijd ver vooruit was in het licht van het huidige succes van The Fugees.

Als klassiek geschoold mezzosopraan heeft St. Victor een stem waarmee ze Mariah Carey met gemak onder de tafel zou zingen, niet in termen van vocale acrobatiek maar om de bezieling waarmee ze haar trefzekere melodielijnen omkleedt. Gospel en r&b gaan hand in hand in de sensuele grooves van een hedendaagse soulplaat met elektronische beats, krakende samples van oude platen en een dwarsfluit uit het psychedelische tijdperk.

Het hammondorgel voert de boventoon in de aangrijpende bluessong Knocked up and locked down en met het hitgevoelige Rise raakt St. Victor aan het ware soulgevoel van Aretha Franklin, die de hitparade niet schuwde maar die met haar hart in de kerk bleef. Een nieuwe 'queen of soul' dient zich aan.

    • Jan Vollaard