Salif Keita uit balans in Beurs

Concert: Opening Kracht van Cultuur met Salif Keita en zijn band. Gehoord: 10/11 Beurs van Berlage, Amsterdam.

Dat 'zomaar' iets krijgen mensen lui maakt bleek gisteren weer eens in de Amsterdamse Beurs van Berlage waar een gratis optreden van Salif Keita, 'the Mansa of Mali', geen overvolle zaal wist te trekken bij de opening van het muzikale deel van de manifestatie 'De Kracht van Cultuur'.

Dat de wegblijvers ongelijk hadden kon echter niet worden gezegd want het geluid tijdens dit concert was zo 'zwembad-achtig' en uit balans dat deze door de Nederlandse overheid bekostigde tractatie uiteindelijk nog het meest weg had van een marteling. De drummer leek rechtstreeks op je trommelvlies te beuken, van de basgitarist kwam geen enkele traceerbare toon, uitsluitend vaag gebrom en gerommel.

Dat de andere bandleden, inclusief Keita zelf met deze onderstroom slechts konden worstelen zonder een enkele keer ooit echt boven te komen, bleek al snel een uitgemaakte zaak. Een wat akoestiek betreft moeilijke zaal plus dove technici die er de dienst uitmaken: daar kan de kracht van geen enkele muziekcultuur tegenop.

Tijdens deze manifestatie zijn verder o.a. te horen: de Nigeriaanse bandleider/saxofonist Femi Kuti (15/11 Melkweg, Amsterdam, 17/11 LVC, Leiden), de Algerijnse raï-zanger Cheb Mami (15/11 Melkweg, Amsterdam, 16/11 Burgerweeshuis, Deventer, 17/11 Het Paard, Den Haag (16u) en Nighttown Rotterdam (20.30u) en 24/11 Basement Five, Maastricht), de Pakistaanse Sabri Brothers + de Kamkârs uit Iran (29/11 Doelen, Rotterdam, 30/11 LVC, Leiden, 1/12 Tropeninstituut, Amsterdam en 2/12 Grand Theatre Groningen).

    • Frans van Leeuwen