Rintje Ritsma demonstreert vorm op middenafstanden

ROTTERDAM, 11 NOV. Rintje Ritsma heeft in het weekeinde tijdens internationale schaatswedstrijden in Inzell de 1.500 en de 5.000 meter op zijn naam geschreven. De Fries legde gisteren tijdens de opening van het internationale seizoen de anderhalve kilometer af in 1.52.95 minuut. Zaterdag won hij de 5.000 meter, in 6 minuten en 49,39 seconden. De privé-rijder was ruim acht seconden sneller dan de Rus Anatoli Krasjeninin. De 500 meter legde hij af in 38,60.

De Rus Aleksander Goloebev won op die afstand. Hij bleef als enige onder de 38 seconden, één honderdste. Gerard van Velde was de snelste op de 1.000 meter. Zijn winnende tijd van 1.15,09 mocht er zo vroeg in het seizoen zijn. Jakko Jan Leeuwangh eindigde in 1.15,41 als tweede.

Bij de vrouwen zegevierde Tonny de Jong op de kortste afstand. Met 41,87 seconde bleef ze de Russin Natalja Polosjkova 0,05 van een seconde voor. De Duitse Annie Friesinger was duidelijk de beste op de 1.500 meter. Ze liet een knappe tijd noteren: 2.05,78. Marianne Timmer (2.07,10) en Barbara de Loor (2.07,28) konden aardig volgen. De Nederlander Marnix ten Kortenaar, die dit seizoen voor Oostenrijk rijdt, finishte op de 1.500 meter als zesde in 7.02,76 minuut. Hij was daarmee de snelste in de Oostenrijkse ploeg. De Hagenaar, lid van de Superclub-ploeg van import-Belg Bart Veldkamp en Canadees Neal Marshall, was gisteren in Inzell ook de snelste 'Oostenrijker' op de 1.500 meter. Ten Kortenaar verbeterde zijn persoonlijk record tot 1.55,40 minuut. Zijn nieuwe landgenoot Hannes Wolf was zeven seconden langzamer, stayer Christian Eminger verscheen niet eens aan de start.

Ten Kortenaar reist deze winter het gehele wereldbekercircuit af. Ook de Europese kampioenschappen in Heerenveen staan op zijn agenda. Voor de wereldkampioenschappen in Nagano heeft de Oostenrijkse schaatsbond slechts één startplaats. Hij overweegt die te geven aan Eminger, die zich bij dat toernooi kan plaatsen voor de Olympische Winterspelen in 1998. “Formeel is er nog geen officiële uitspraak dat ik voor Oostenrijk kan gaan schaatsen. Maar ik heb het jawoord van bondscoach Marek Stanuch”, aldus Ten Kortenaar, die een postadres in Innsbruck heeft. Marnix ten Kortenaar neemt namens Oostenrijk deel aan de wereldbekerwedstrijden schaatsen, op 23 en 24 november in Berlijn.

Yep Kramer heeft zaterdag in Alkmaar de vijfde KNSB-marathon van het seizoen gewonnen. “Ik ben aan mijn tweede jeugd begonnen”, sprak de Fries, die binnenkort 39 jaar wordt. “Voor mij tellen de jaren op het ijs blijkbaar niet.” Kramer had een verwoestende eindsprint in de benen.

Tijdens de massale aankomst van het peloton versloeg hij zijn ploeggenoot Lammert Huitema en klassementsleider Edward Hagen, die respectievelijk tweede en derde werden.