Onderzoek Eurotunnel

De Britse fraudebestrijdingsdienst SFO stelt een onderzoek in naar vermeende voorkennis in aandelenhandel Eurotunnel. Het bureau doet dat op verzoek van de Franse autoriteiten, zo maakte een SFO-woordvoerder gisteren bekend. Eurotunnel is de Brits-Franse onderneming die de spoortunnel onder Het Kanaal beheert.

De fraudebestrijdingsdienst concentreert zijn werk op de gang van zaken in Frankrijk. “We hebben geen aanleiding mogelijke ongeregeldheden op de Britse markt te onderzoeken”, aldus de woordvoerder die hieraan toevoegde dat de meeste aandeelhouders uit Frankrijk komen. Hij wees erop dat ook de meeste transacties in deze stukken op de effectenbeurs in Parijs en niet die van Londen hebben plaatsgehad.

De mededeling van de SFO volgde op een artikel in de Sunday Times. Deze Britse krant meldde op basis van anonieme bronnen dat de dienst vooral gaat kijken naar de handel vlak voor de bekendmaking van de herstructuring van de schuldenlast twee jaar geleden. Handelaren in de Londense City zouden toen de beschikking hebben gehad over vertrouwelijke informatie. Daarmee konden zij op de beurs van Londen en Parijs winst boeken. Volgens de Franse autoriteiten, die zelf al sinds enige maanden de zaak onder de loep hebben genomen, zou het onderzoek zich moeten richten naar acht of negen financiële instellingen in Londen alsmede een aantal in Parijs. Ook zou de SFO de hoofdvestiging van Eurotunnel in Londen in het onderzoek moeten meenemen.