'Omroep bezuinigt niet volgens afspraken'

DEN HAAG, 11 NOV. De publieke omroepen houden zich niet aan afspraken over bezuinigingen. Dit heeft staatssecretaris Nuis (Media) verklaard. Volgens Nuis kort de publieke omroep op het maken van programma's, terwijl de organisatiekosten stijgen. “Ik moet ze dat krachtig ontraden”, aldus Nuis.

De inkomsten van de publieke omroep zijn de laatste jaren fors teruggelopen. Door een daling van het aantal STER-spotjes zijn de inkomsten gedaald met honderd miljoen gulden per jaar. Volgens Nuis is met de omroepen afgesproken dat in de meerjarenplannen zou worden vastgelegd dat vooral gekort zou worden op de overheadkosten.

Staatssecretaris Nuis kwam er echter na bestudering van de meerjarenplannen achter dat de omroepen wel degelijk korten op de programma's, terwijl de beheerskosten en de kosten voor huisvesting stijgen. “Ze kunnen wel zeggen dat ze de programma's ontzien, maar in de praktijk doen ze dat dus niet. Terwijl juist daarvoor steeds extra geld beschikbaar is gesteld. Zo houden ze alles bij het oude en gaat het geld van de programma's af. Ik ben een beetje wantrouwig geworden, dus wil ik met ze praten”, aldus Nuis.

Nuis heeft de NOS op 23 oktober een brief gestuurd waarin hij aandringt op een gesprek over de totale omvang en financiering van de bouwplannen van de publieke omroep. De bouwplannen staan volgens de staatssecretaris niet in de meerjarenplannen, alleen wat cijfers over de exploitatie. “Dat maakt mij ongerust”, aldus Nuis.

Volgens Nuis is het psychologisch niet goed wanneer de omroepen in deze slechte tijden gaan bouwen. De bespelers van Nederland 1 - Avro, KRO en NCRV (AKN) - zouden volgende maand beginnen met de bouw van een gezamenlijk pand. Verder heeft de NOS nieuwbouwplannen en willen de VARA, de Vpro en de NPS één gezamenlijk gebouw laten verrijzen. Nuis kondigt nog geen bouwstop af, maar wil wel inzage in alle plannen voordat met de bouw wordt aangevangen.

Volgens de D66-staatssecretaris hebben de omroepen een beetje de neiging om in de oude cultuur te denken van “dat geld komt er wel, dus maken we mooie gebouwen”. “Ik zou wel eens willen weten of ze in een nieuw gebouw alles drie keer gaan doen. Als er onder één dak drie complete sets van alles worden gemaakt is dat niet goed. Dan kan het veel goedkoper en soberder. Ze moeten ook rekening houden met wat het voor hun schuldenlast betekent. Ze hebben me nooit verteld wat hun plannen zijn”, aldus Nuis. Hij zal morgen een gesprek voeren met het dagelijks bestuur van de NOS waar ondermeer de bouwplannen aan de orde komen.