OM bekijkt uitspraken van Glimmerveen

ROTTERDAM, 11 NOV. Joop Glimmerveen van de Nederlandse Volksunie heeft zaterdag tijdens en bijeenkomst in een Schiedams café hoofdredacteur J. Schinkelshoek van de Haagse Courant met de dood bedreigd. Het openbaar ministerie onderzoekt of strafvervolging mogelijk is.

Glimmerveen uitte opnieuw bedreigingen aan het adres van het Tweede-Kamerlid Oedayraj Singh Varma van GroenLinks. Vorige week had Glimmerveen gezegd dat zij in het geval van een machtsovername vijf jaar in een werkkamp moet afslanken voordat ze naar Suriname zou worden teruggestuurd. Dat herhaalde hij in Schiedam. Schinkelshoek, die in een hoofdredactioneel commentaar had gepleit voor een partijverbod voor CP'86, moest volgens Glimmerveen worden “opgeknoopt”.

De bijeenkomst in een bovenzaaltje van een Schiedams café begon rond vier uur. De zaal was onder valse voorwendselen afgehuurd. Bezoekers droegen armbanden met hakenkruisen en SS-runen, maar de politie greep niet in omdat het om een besloten bijeenkomst zou gaan. De Rotterdamse persofficier J. Wesselink komt daar op terug nu duidelijk is dat ook enkele journalisten waren uitgenodigd. De Rotterdamse politie heeft bandopnames van de bijeenkomst bij Radio Rijnmond opgevraagd voor een strafrechtelijk onderzoek naar de uitlatingen van Glimmerveen.

Kamerlid Varma wordt al enige tijd door sympathisanten van extreem-rechts lastiggevallen. Regelmatig wordt ze voor haar huis in Amsterdam opgewacht door extreem-rechtse sympathisanten. Op last van de Tweede Kamer is de beveiliging opgevoerd en zijn er onder meer camera's geïnstalleerd. Gisteravond zei Varma dat zij opnieuw was bedreigd. Zaterdag kreeg zij te horen dat zij zou worden opgeblazen. Ook haar familie wordt bedreigd, aldus Varma.

GroenLinks en Varma hebben vorige week een aanklacht ingediend tegen Glimmerveen. De Kamer drong er daarna bij het kabinet op aan CP'86 te vervolgen en zo mogelijk te verbieden. Minister Sorgdrager (Justitie) liet vorige week weten dat ze het openbaar ministerie heeft gevraagd een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen CP'86.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer verwijt de politie dat zij zaterdag te laks is opgetreden bij de bijeenkomst in Schiedam. De politie had ter plaatse moeten zijn en onmiddellijk proces verbaal moeten opmaken, aldus het Kamerlid Koekkoek vanochtend. Hij stelt dat als een groepering diverse malen is veroordeeld door de rechter, je deze kunt verbieden. “Als er sprake is van meerdere veroordelingen, dan moet een verbod aan de rechter worden gevraagd voor optredens van die politieke groepering die zich daaraan schuldig heeft gemaakt.”