Kohl dreigde met ontslag in coalitiestrijd

BONN, 11 NOV. Bondskanselier Helmut Kohl heeft vorige week gedreigd op te stappen als de coalitiepartners van christendemocraten en liberalen het niet eens zouden worden over de omstreden begrotingspolitiek. Beide partijen ruzieden al twee weken over het financiële beleid voor 1997.

Het weekblad Focus meldde Kohls onstlagdreigement in zijn uitgave van vandaag. Het Duitse kabinet, bestaande uit CDU/CSU en FDP, komt volgend jaar 3 miljard mark tekort. De FDP weigerde desondanks in te stemmen met nieuwe belastingverhogingen. Ze eiste dat het kabinet nu al zou vastleggen dat de solidariteitstoeslag voor het oosten in 1998 met twee procent zou worden verlaagd.

Direct na terugkeer uit Azië riep de bondskanselier de partijen bij elkaar om tot een oplossing te komen. In een gesprek dinsdag op het Bundeskanzlerambt ging het er hard aan toe.

Theo Waigel, CSU-minister van Financiën, was erg gebeten op de FDP-leiding, Herman-Otto Solms en Wolfgang Gerhardt. Ook Wolfgang Schäuble, CDU/CSU-fractievoorzitter, ging fel tegen de FDP tekeer. “Financieel niet solide”, noemde hij hun plannen volgens Focus. Toen Solms daarop waarschuwde dat er grenzen zijn en de oppositie ook een goede rol is voor de FDP, was Kohl het beu. “Als dat hier zo doorgaat, ga ik naar Roman Herzog”, zei de bondskanselier. Alleen de bondspresident, sinds 1994 is dat Herzog, kan een kanselier ontslag verlenen.

Kohls dreigement heeft kennelijk effect gehad. Afgelopen nacht kwamen de coalitiepartners er na vier uur vergaderen uit. De partijen zijn het erover eens dat volgend jaar drie miljard wordt bezuinigd, waarvan 1 miljard bij het ministerie van Arbeid. De rest wordt over alle departementen verdeeld. Defensie moet opnieuw 200 miljoen mark inleveren, terwijl het nu al miljoenen tekort komt om het leger in stand te houden.

Over de verlaging van de omstreden solidariteitstoeslag wordt pas half december een besluit genomen als het kabinet de definitieve plannen voor de grote belastingverlaging in 1999 bekend heeft gemaakt.

    • Michèle de Waard