KNVB onderhandelt deze week met Feyenoord

ROTTERDAM, 11 NOV. Het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB wil nog deze week met Feyenoord tot een schikking komen over rechtstreekse tv-uitzendingen van thuiswedstrijden van de Rotterdamse club.

Bovendien wil het sectiebestuur de statuten van de voetbalbond op het punt van tv-uitzendingen zo spoedig mogelijk aanpassen. Feyenoord-voorzitter J. van den Herik reageerde gisteren fel: “Het is een slimmigheidje, dat weinig koninklijk en weinig chique is. Eigenlijk is het in en in triest dat de bond zich zo verlaagt.”

Het sectiebestuur reageert met deze maatregelen op het tussenvonnis van het gerechtshof in Amsterdam van afgelopen vrijdag. President mr. Willems van het Hof kondigde aan dat Feyenoord mogelijk gelijk krijgt in het conflict met de KNVB. De club kan waarschijnlijk zelf beschikken over de uitzendrechten van rechtstreekse voetbalwedstrijden.

Een dergelijke uitspraak, in december te verwachten, kan catastrofale gevolgen hebben voor het tv-contract van de KNVB met Sport7. Volgens voorzitter Staatsen van het sectiebestuur, die zaterdag voor de wedstrijd Nederland-Wales een korte verklaring voorlas, gaat het om een verschil van mening tussen Feyenoord en de overige clubs. De KNVB liet weten zo snel mogelijk met Feyenoord rond de tafel te zitten om tot een schikking te komen. Op 18 november is er een algemene vergadering in Zeist.

Een delegatie van SuperSport praat vandaag al met Feyenoord over uitzending van Feyenoord-NAC van morgen. Feyenoord heeft het SuperSport vorige week verboden de wedstrijd rechtstreeks uit te zenden.

SuperSport heeft door een sublicentie van Sport7 de live-uitzendrechten op 34 competitiewedstrijden uit de eredivisie en 34 wedstrijden uit de eerste divisie.

Cambuur Leeuwarden toonde zich dit weekeinde bereid een deel van de tv-inkomsten in te leveren om ontbinding van het contract met Sport7 te voorkomen. Onder de huidige regeling ontvangen alle 36 clubs in het betaalde voetbal 2,9 miljoen gulden per jaar. Een ontbinding treft volgens Cambuur-voorzitter W. Sleijfer vooral de clubs uit de eerste divisie. “Die hebben een huishouding van tussen de 5 en 7 miljoen gulden. Als daar ineens 2,9 miljoen van af gaat, geeft dat problemen.” De voorzitter van Cambuur is voorstander de tv-gelden van ruim één miljard gulden anders te verdelen. “De clubs zijn tot elkaar veroordeeld en moeten proberen ontbinding van dat contract te voorkomen.”

Dordrecht-voorzitter F. Derks noemde de opmerkingen van Sleijfer voorbarig. “Feyenoord moet niet vergeten dat ze een topduel alleen kan spelen omdat er een competitie is. En voor die competitie zijn er meer dan drie ploegen nodig. De 36 clubs moeten solidair blijven.”