Israel geconfronteerd met groeiende spanning

TEL AVIV, 11 NOV. Israel wordt geconfronteerd met toenemend geweld in Zuid-Libanon, fel Palestijns protest tegen landonteigening, en oplopende binnenlandse spanning over een eventuele ontruiming van de Palestijnse stad Hebron volgens het autonomie-akkoord van Oslo.

Een dag voor de opening van de derde economische conferentie voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) in Kairo, is volgens Palestijnse bronnen een poging van premier Netanyahu mislukt om de Palestijnse leider Yasser Arafat te overreden Israels voorwaarden voor hergroepering van het Israelische leger in Hebron te aanvaarden. In een telefoongesprek waarschuwde hij de Palestijnse leider gisteren dat het uitblijven van een akkoord tot “een explosie zal leiden”. Palestijnse woordvoerders zeggen dat Netanyahu weliswaar heeft toegezegd dat er na Hebron meer Palestijns gebied zal worden ontruimd, maar deze belofte niet zwart op wit heeft afgegeven zoals Arafat had geëist.

Indien er tot morgen geen verandering in deze situatie komt, vervliegt de Israelische hoop dat tijdens de conferentie in Kairo het akkoord over Hebron wordt gesloten. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, die evenals zijn Israelische collega David Levy in Kairo zal zijn, is er wegens de wijdere implicaties voor het Midden-Oosten op gebrand dat het akkoord over Hebron de komende dagen rond komt.

Israel heeft gisteren de afgrendeling van de Palestijnse gebieden aanzienlijk verlicht. Tegelijk hebben de autoriteiten joodse extremisten in Hebron in administratieve hechtenis genomen bij wijze van veiligheidsmaatregel voorafgaand aan een hergroepering van het leger in de stad.

Gisteren is een 36-jarige Palestijn tijdens een protestdemonstratie tegen Israelische landonteigening ten westen van de stad Ramallah door Israelisch vuur gedood. Tijdens dit zeer ernstige incident werden dertien Palestijnse demonstranten gewond, van wie enkelen met ernstige verwondingen in een Palestijns ziekenhuis zijn opgenomen. De Palestijnen uit drie dorpen nabij Ramallah demonstreerden tegen de uitbreidingsplannen van de Israelische stad Kiryat Sefer op Palestijnse grond. De Israelische soldaten schoten met rubberkogels en met scherp toen ze op een heuveltop door de woedende Palestijnse demonstranten werden teruggedreven en met stenen bekogeld.

De gedode Palestijn werd gisteren met Palestijnse militaire eer in zijn dorp Deir Kadis begraven. Volgens Palestijnse ooggetuigen werd hij van zeer korte afstand neergeschoten toen hij de Israelische soldaten een document voorhield ten bewijze dat de 17 hectare land die werd onteigend zijn familie toebehoort. Volgens de Israelische tv heeft een militair onderzoek uitgewezen dat de soldaten onder de druk van de demonstranten juist handelden.

In Zuid-Libanon ontwikkelt zich sinds zaterdag een door Israelische militaire commentatoren voorspeld offensief van Hezbollah tegen het Israelische bezettingsleger. Door Hezbollah-strijders afgevuurde Sagger-raketten troffen tot tweemaal toe Israelische tanks. Daarbij werd een soldaat gedood. Zes militairen werden gewond, van wie twee ernstig. Israelische artillerie, vliegtuigen en helikopters kwamen in actie tegen Hezbollah-posities. De Sagger-3 antitankraket kan vanaf drie kilometer met grote precisie worden afgevuurd. De krant Ha'arets meldt vanmorgen dat Egypte in overleg met Syrië Israel heeft voorgesteld dat het zich eenzijdig uit Zuid-Libanon terugtrekt. Israel behoudt volgens dit voorstel het recht tot zware vergelding indien de aanvallen vanuit Zuid-Libanon na de terugtrekking aanhouden.

Na een bijeenkomst met Arafat in Gaza heeft de Europese trojka gisteren opgeroepen tot snelle tenuitvoerlegging van de Israelisch-Palestijnse autonomie-akkoorden. Arafat op zijn beurt vroeg de trojka, bestaande uit de ministers van buitenlandse zaken van Ierland en Nederland en een Italiaanse diplomaat, om een grotere Europese rol in het vredesproces in het Midden-Oosten. Europese pogingen daartoe zijn tot dusverre echter op verzet van Israel en de VS gestuit. De trojka bezocht ook Syrië en Jordanië. Een visite aan Jeruzalem is afgezegd wegens Israelisch verzet tegen een bezoek aan Orient House, het Palestijnse hoofdkwartier in Oost-Jeruzalem.

    • Salomon Bouman