Hulpverleners in Oost-Zaïre voor onderzoek

GISENYI/ NEW YORK, 11 NOV. Een groep vertegenwoordigers van internationale hulporganisaties is vanochtend vanuit Rwanda Zaïre binnengegaan voor een onderzoek naar de noden van vluchtelingen in het grensgebied, dat in handen van door Tutsi's geleide rebellen is.

Maar zelfs al laten de rebellen in vervolg hierop grote voorraden hulpgoederen toe, dan nog blijft het twijfelachtig of een groot deel van de meer dan een miljoen Hutu-vluchtelingen wordt bereikt die in het oosten van Zaïre rondzwerven en die naar men vreest met duizenden sterven, zo waarschuwden hulpfunctionarissen meteen. Leden van de extremistische Hutu-Interahamwe-milities en van het voormalige Hutu-leger van Rwanda, hebben honderdduizenden vluchtelingen uit de kampen in het grensgebied in westelijke richting weggedreven. Rebelleneenheden die een week geleden de Zaïrese grensplaats Goma bezetten, zijn niet in staat gebleken verder naar het westen op te trekken in verband met beschietingen door Rwandese Hutu-eenheden rond het vluchtelingenkamp Mugunga.

Secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali van de Verenigde Naties riep de internationale gemeenschap gisteren opnieuw op onmiddellijk tussenbeide te komen om de vluchtelingen te helpen. De Veiligheidsraad van de VN aanvaardde zaterdagochtend een interimresolutie waarin hij een beroep deed op de leden van de VN de basis te leggen voor een multinationale macht die zou moeten helpen de crisis in Midden-Afrika op te lossen. Een besluit over stationering van zo'n macht werd echter tot 20 november uitgesteld, tot woede van Europees commissaris Emma Bonino, die van “schandalige onverschilligheid” sprak. Een Europese trojka, die door het gebied reist, heeft tot een spoedzitting van de Veiligheidsraad opgeroepen.

De Amerikaanse regering liet vandaag weten nog met een beslissing over betrokkenheid van Amerikaanse troepen bij een internationale legermacht te wachten tot haar missie duidelijk is gedefinieerd. Een woordvoerder wees erop dat er vooralsnog “geen coherent plan” voorhanden is. Hij ontkende echter dat de VS het zenden van een internationale macht proberen te blokkeren. (Reuter, AP, AFP)