Holyfield verslaat onverslaanbare Tyson

LAS VEGAS, 11 NOV. Bokser Evander Holyfield heeft gedaan wat niemand voor mogelijk hield. Hij deed wat hij had beloofd door zaterdagnacht in Las Vegas de onverslaanbare Mike Tyson te verslaan. Hij werd voor de derde keer wereldkampioen boksen in het zwaargewicht. De enige andere bokser die dat ooit deed was Muhammad Ali. Het was voor Tsyon pas de tweede nederlaag in zijn carrière.

De 34-jarige Holyfield won niet alleen de WBA-titel van de 30-jarige Tsyon, hij domineerde het hele gevecht. Hij sloeg Tyson tegen het canvas in de zesde ronde met een linkse hoek, hij veroorzaakte in dezelfde ronde een wond boven Tysons oog en bracht hem in de tiende ronde in serieuze problemen. De scheidsrechter stopte het gevecht toen Tyson na 37 seconden in de elfde ronde niet reageerde op negen opeenvolgende stoten van Holyfield. Holyfield was de grote underdog, de bookmakers beloofden achttien maal de inzet aan de waaghalzen die een overwinning van Holyfield voorspelden. Hij was afgeschreven en mocht in 1994 een paar maanden niet boksen toen artsen een hartkwaal vaststelden. Tyson heeft drie jaar in de gevangenis doorgebracht na een veroordeling voor verkrachting. De eerste vier gevechten sinds zijn vrijlating duurden gezamenlijk niet meer dan acht ronden. Het waren geen grote tegenstanders, maar Tyson had er indrukwekkend uitgezien.

In een uitverkocht MGM Grand met ruim 16.000 toeschouwers begon Holyfield fanatiek tegen Tyson. Hij zocht direct de aanval en kwam vanaf de eerste ronde herhaaldelijk goed door met zijn rechtse directe. Tyson raakte in verwarring, verloor eerst zijn timing en later zijn zinnen. Het tempo van Tyson vertraagde al aan het einde van de tweede ronde. Hij leefde even op in de zevende ronde, maar Holyfield nam het heft in handen in de achtste en negende ronde. Aan het einde van de tiende ronde sloeg Holyfield Tyson in de touwen met een rechtse hoek. Holyfield volgde met een dozijn slagen op Tysons hoofd. Tyson dreigde te vallen, maar bleef hangen in de touwen. In de elfde ronde kwam Tyson de ring binnen als een slaapwandelaar. Na negen rake klappen van Holyfield stopte referee Mitch Halpern het gevecht.

“Ik wist niet waar ik was”, zei Tyson na de wedstrijd. “Ik wist niets meer. Ik herinner me niet meer dat ik neerging. Vanaf de derde ronde kan ik me het gevecht niet meer herinneren.” “God is goed. God is goed”, zei Holyfield na de wedstrijd. Hij droeg een pet met het opschrift 'Jezus is de Heer'. “Ik geef al mijn glorie aan God. Met God aan je zijde kan je alle dingen doen die je je hebt voorgenomen.” Holyfield zei dat hij naar zijn woonplaats Atlanta terug zou keren voor een rustperiode. Hij moest erover nadenken of hij ooit nog zou willen boksen. Voor Tyson, die meer dan vijftig miljoen gulden kreeg voor het gevecht, is er geen keuze. “Man, ik krijg zoveel geld om te boksen, hoe kan ik nou ophouden.”

Voorafgaand aan het gevecht was er een opgefokt sfeertje ontstaan door kleinerende opmerkingen uit het kamp van Tsyon aan het adres van Holyfield. Maar de persconferentie na afloop was een en al zoetigheid en vrolijkheid. Holyfield bedankte Tyson voor de mogelijkheid om tegen hem te boksen. En hij bedankte heel vaak God. Tyson toonde zich een waardig verliezer en prees de prestaties van Holyfield. “Man, ik wil je de hand schudden. Het is zo lang geleden. Ik wil je aanraken. Hij vocht uitstekend. Ik heb het grootste repect voor hem. Moge God het toestaan, dan hoop ik dat we het nog een keertje over kunnen doen.”

“Schrijf Tyson nog niet af”, zei promotor Don King na afloop. “We zullen weer dansen. We zullen kijken of we de grootste revanche in het boksen voor elkaar kunnen krijgen.” Het plan was om Tyson op 15 maart te laten boksen tegen Michael Moorer, die zaterdag zijn IBF-titel behield in een gevecht over twaalf ronden tegen de Zuid-Afrikaan Francois Botha. De Engelsman Henry Akinwande behield de WBO-titel in een gevecht over tien ronden tegen de Rus Alexander Zolkin. Een revanche kan beide bokser veel geld opleveren. Holyfield kreeg zaterdag 11 miljoen dollar, Tyson 30 miljoen. In zijn laatste vijf partijen verdiende Tyson bijna 200 miljoen gulden. (AP, Reuter)