Groenendaal wint ook tweede veldrit om de wereldbeker

PRATA, 11 NOV. De Nederlandse veldrijder Richard Groenendaal heeft gisteren in het Italiaanse Prata di Pordenone de tweede wedstrijd om de wereldbeker gewonnen. De Brabander versloeg zijn landgenoten Adrie van der Poel (tweede op zes tellen) en Wim de Vos (derde op twintig seconden). Het Nederlandse drietal was halverwege de cross gedemarreerd. Groenendaal had ook de eerste veldrit om de wereldbeker, in het Zwitserse Eschenbach, op zijn naam gebracht.

De 25-jarige Nederlandse kampioen had in Italië het voordeel van een vlak parcours. “Zo plat als een pannenkoek”, vertelde Groenendaal na afloop. Ook Van der Poel en De Vos voelden zich thuis op het Italiaanse terrein. Wereldkampioen Van der Poel bepaalde het tempo. Een langgerekt lint volgde de veteraan. Zijn landgenoten Groenendaal en De Vos plakten aan het wiel van de sluwe Brabantse vos. Halverwege de koers versnelde het drietal Nederlanders. De achtervolgers konden het hoge tempo niet volgen en moesten genoegen nemen met plaatsen in de subtop.

Vooral de prestatie van De Vos was opmerkelijk. De veldrijder uit Oosterhout lijkt hersteld van zijn maagklachten. In de finale kwam hij nog kracht tekort tegen zijn landgenoten. “De derde plaats was het maximaal haalbare”, zei De Vos. “Vorige week ben ik begonnen met een nieuwe kuur, andere middelen. Die zijn beter. Mijn maag en darmen zijn tot rust gekomen. De afgelopen periode was een onzekere. Aan mijn eigen capaciteiten heb ik niet getwijfeld, wel aan mijn maag. Dit is een goede opsteker.”

Groenendaal vond het meerijden van zijn beide landgenoten eerder een nadeel dan een voordeel. “Zeker als je met Van der Poel, een ploeggenoot, om de zege rijdt. Maar het blijft natuurlijk hartstikke mooi”, zei de winnaar.

In de laatste ronde moest De Vos afhaken. Met hangen en wurgen had hij het tempo van de twee Raborenners in de slotfase kunnen volgen. In de laatste bocht remde Groenendaal Van der Poel eruit. In het tussenklassement om de wereldbeker heeft hij veertig punten, tien meer dan Van der Poel, achttien meer dan de Belg Marc Janssens. “Het kan niet op, maar over de eindzege hoor je mij nog niet”, vertelde Groenendaal. “Tegenslagen of ziekte kunnen de rangschikking weer op zijn kop zetten.”

De Deense wielrenner Rolf Sörensen heeft zijn rentree gemaakt in het wielerpeloton. De specialist in eendaagse koersen reed gisteren in zijn geboorteland een wedstrijd voor mountainbikers. Sörensen had sinds zijn valpartij na afloop van de klassieker Parijs-Brussel niet meer in wedstrijdverband op de fiets gezeten. De renner van de Raboploeg eindigde in de buurt van Kopenhagen als zevende.

Sörensen viel in september uit de bus van de sponsor en scheurde daarbij alle enkelbanden van de linkervoet. De nummer twee van de Olympische Spelen liet zich in Italië opereren. Hij toonde zich tevreden over zijn rentree. “Ik heb eigenlijk alleen maar meegedaan om mijn voet te testen. Bij trainingen op de weg wordt die nauwelijks belast. Op dit heuvelachtige terrein merkte ik dat het weer goed gaat.” (ANP)