'Gascoigne verdient straf'

Engelse vrouwen die actie voerden tegen Paul Gascoigne, krijgen bijval uit het Europees Parlement. Gascoigne heeft onlangs zijn vrouw in elkaar geslagen. Nel van Dijk, Europarlementariër voor De Groenen, noemde het gisteravond een schande dat de voetballer een straf is ontlopen en ook nog geselecteerd werd voor het nationale elftal. Dat zei ze op een congres in Brighton over geweld tegen vrouwen.

Waarom stelde u Gascoigne ten voorbeeld?

Van Dijk: Het congres ging over tolerantie van geweld tegen vrouwen en het mooiste voorbeeld daarvan in Groot-Brittannië is wat er gebeurde nadat Paul Gascoigne zijn vrouw had mishandeld. De vrouwenbeweging kreeg het niet voor elkaar om Gascoigne uitgesloten te krijgen van het nationale team. Ik heb op het congres de vraag gesteld wat er gebeurd zou zijn als hij zijn trainer zou hebben geslagen. Ik weet zeker dat hij in dat geval niet geselecteerd zou zijn.

Volgens de Engelse voetbalbond zou hij nog agressiever en depressiever geworden zijn als hij niet in de selectie was opgenomen. Dat geeft toch duidelijk aan hoe het gesteld is met de tolerantie van geweld tegen vrouwen. Die is veel te groot. Verontwaardiging ontstaat bij moord en als 't om kinderen gaat, maar als vrouwen klappen krijgen of verkracht worden, wordt dat weggewuifd. En dat is vooral kwalijk als het gaat om mensen die in de belangstelling staan. Of het nou topvoetballers of topmanagers zijn.

Heeft u er begrip voor dat de bondscoach Gascoigne beoordeelt op zijn kwaliteiten als voetballer?

Dat begrijp ik, maar als Patrick Kluivert een auto-ongeluk veroorzaakt, wordt hij ook gestraft.

Een verschil met die zaak is dat er tegen Gascoigne geen klacht is ingediend.

Dat vind ik ook schandalig.

Zijn vrouw heeft er van afgezien om een klacht in te dienen.

Dat is zo, maar zij heeft het ook niet binnenskamers gehouden. Er zijn mensen die zeggen dat hij daarmee genoeg gestraft is, maar daar ben ik het niet mee eens. Cantona schopte een toeschouwer, die werd ook gestraft.

Zou Gascoigne wel eens hebben gehoord van Hedy d'Ancona, die haar collega Leonie van Bladel onlangs met een tasje zou hebben geslagen?

Ik denk het niet. Die zaak is nogal opgeklopt, van één kant. Ik ken Hedy d'Ancona al jaren. Er zaten heus geen bakstenen in dat tasje.