EU akkoord met Unisource

ROTTERDAM, 11 NOV. De Europese Commissie is akkoord gegaan met de deelname van de Spaanse telecommunicatiemaatschappij Telefonica in Unisource, het internationale samenwerkingsverband waarvan ook PTT Telecom van KPN deel uitmaakt. Met het fiat kan Unisource nu het samenwerkingsverband met AT & T, het grootste telecomconcern van de VS, afronden.

Aanvankelijk stootte deelname van Telefonice aan Unisource, dat in Hoofddorp zijn hoofdvestiging heeft, op bezwaren van Karel van Miert. De EU-Commissaris voor Concurrentiezaken eiste meer garanties van Spanje over de opening van zijn telecommmarkt. Telefonica zou niet mogen profiteren van de Europese marktopening via Unisource als de zijn thuismarkt gesloten zou blijven voor buitenlandse bedrijven.Brussel verlangde eerst een volledige markttoegang voor begin 1998, maar is nu akkoord gegaan met de belofte van Madrid vanaf 1 december 1998 concurrentie geheel toe te laten. (ANP)