Drie miljard in renovatie Slochteren

AMSTERDAM, 11 NOV. De Nederlande Aardolie Maatschappij (NAM) zal tussen de 2,5 en 3 miljard gulden investeren in renovatie en uitbreiding van de installaties boven het grote gasveld bij Slochteren. De NAM maakt de gunning van deze plannen aanstaande donderdag bekend. Het project zal 10.000 manjaren werk opleveren.

Dit heeft de NAM, een gezamenlijke dochtermaatschappij van Shell en Esso, vanochtend bevestigd. De NAM kiest uit drie consortia (groepen van bedrijven) die in februari als geschikt waren geselecteerd voor de uitvoering van het werk in Slochteren, dat tien tot vijftien jaar in beslag zal nemen. In elk van deze drie consortia spelen Nederlandse bedrijven een rol.

Belangrijkste onderdeel van het renovatieplan is de plaatsing van 29 grote compressoren om de druk op het ondergrondse gas te vergroten. Dat gebeurt door de compressoren op pijpleidingen aan te sluiten die het aardgas van het Slochterenveld wegvoeren naar installaties voor zuivering en behandeling. Daardoor wordt de weerstand in de produktieputten sterk verminderd en ontstaat er een grotere druk op het gas dat uit het ondergrondse veld naar boven komt. Resultaat is dat er meer en over een langere periode gas bij Slochteren kan worden gewonnen.

Als er geen nieuwe technische voorzieningen worden getroffen, zou een aanzienlijke hoeveelheid gas in het gesteente achterblijven, maar met de hulp van compressoren kan Slochteren naar verwachting nog 25 jaar produceren.