Dodental cycloon in India stijgt tot 2500

NEW DELHI, 11 NOV. Het dodental als gevolg van een cycloon die de oostkust van India afgelopen woensdag teisterde, is dit weekeinde verder opgelopen. De premier van de deelstaat Andhra Pradesh, waartoe de 250 ergst getroffen dorpen horen, zei vanmorgen dat de orkaan in totaal vermoedelijk zo'n 2.500 levens heeft gekost. Zeker twee vissersdorpen zijn naar verluidt geheel weggevaagd door de metershoge golven, die met de storm gepaard gingen.

Ruim 700 stoffelijke overschotten zijn reeds geborgen, maar nog steeds vinden reddingswerkers overal lijken, zowel op het land als in de zee. Aangenomen wordt dat zo'n 900 vissers die uitvoeren kort voor de cycloon zijn maximale kracht bereikte, allen zijn vergaan. De storm bereikte snelheden van 180 kilometer per uur en veroorzaakte golven aan de kust van bijna vijf meter hoogte.

Nog steeds zijn veel dorpen afgesneden van de buitenwereld. Naar schatting een half miljoen mensen hebben dringend voedsel en drinkwater nodig. Door ronddrijvende lijken van vee, honden en mensen loopt de volksgezondheid volgens medici acuut gevaar. De eerste gevallen van cholera zijn al gemeld.

De regering in New Delhi heeft de getroffen streek gisteren officieel tot rampgebied verklaard, waardoor het recht heeft op extra hulp vanuit New Delhi. Daarnaast hebben de autoriteiten ook de buitenlandse gemeenschap om hulp gevraagd, een ongewone stap omdat India zulke calamiteiten meestal liever op eigen kracht het hoofd biedt.

De Golf van Bengalen is berucht om zijn cyclonen. Zowel de kust van India als die van Bangladesh heeft hier met enige regelmaat onder te lijden. In 1977 kwamen er bij een cycloon in Andhra Pradesh 10.000 mensen om het leven, terwijl in 1991 naar schatting 100.000 mensen de dood vonden bij een uitzonderlijk zware storm in Bangladesh.