CHUCK D.

Chuck D. The Autobiography of Mistachuck (Mercury 532 944)

Chuck D., de leider van de roemruchte Newyorkse rapgroep Public Enemy, verklaarde enige tijd geleden dat hij voorlopig geen muziek zou uitbrengen. Hij wilde andere rappers de gelegenheid geven om zich te profileren. Wat hem van gedachten heeft doen veranderen is onbekend, maar feit is dat Chuck D. nu een solo-cd heeft uitgebracht. Een nieuwe Public Enemy-cd volgt.

Met The Autobiography of Mistachuck zal Chuck D. menige jonge collega de moed ontnemen. Op deze cd klinkt Chuck D. soberder en kalmer dan met Public Enemy; hij laat zich horen als een 'grand old man' van de rap die zich met groot gemak door zijn uitgebreide teksten werkt - op een manier die ligt tussen rappen en croonen. De samples en het gescratch zijn grotendeels vervangen door een eenvoudige begeleiding van glijerige synthesizers en subtiele gitaaraccenten. Het ritme is vaak deinend maar de beats klinken evengoed zwaar. In plaats van hem te sampelen, heeft Chuck D. nu Isaac Hayes gevraagd voor een duet in het komische The Nigger In You en soms klinkt er een vervormde trompet als een alarmsignaal - als om te onderstrepen dat Chuck D. nog altijd de misstanden in de Amerikaanse maatschappij behandelt.

De nummers zijn niet allemaal even melodieus. Maar als melodische variatie ontbreekt dan onderscheiden de songs zich met stoere oneliners, zoals 'If you don't know me you can call me Mistachuck'.

    • Hester Carvalho