Bod van HAL op Financieele Dagblad

ROTTERDAM, 11 NOV. Investeringsmaatschappij HAL Investments heeft een bod uitgebracht op de certificaten van Het Financieele Dagblad. In tegenstelling tot het Britse mediaconcern Pearson, waarmee de eigenaren van de zakenkrant een intentie-overeenkomst hebben gesloten, eist HAL Investments geen directe zeggenschap in de krant.

Voorzitter A. van Cortenberghe van de personeelsstichting van het Financieele Dagblad (FD) heeft dit vanmorgen bevestigd. Economisch eigenaar Sijthoff Holding van het FD wil niet met HAL over het bod praten, omdat Pearson (uitgever van onder meer The Financial Times en The Economist) het recht van exclusiviteit is toegekend in de onderhandelingen.

De economisch eigenaar van het FD, de familie Sijthoff, bezit de certificaten van de zakenkrant. De aandelen (en zeggenschap) zijn ondergebracht in een stichting die wordt bestuurd door de commissarissen van het FD. Deze stichting staat achter een overname door Pearson, maar de personeelsstichting van het FD moet zich uitspreken over decertificering van de aandelen.

De directie en hoofdredactie van het FD verzetten zich tegen een overname door Pearson. Zij zijn van mening dat Pearson de Amsterdamse zakenkrant niet veel te bieden heeft en te weinig garanties geeft voor het zelfstandig voortbestaan ervan. Bovendien zijn directie en hoofdredactie er niet zeker van of Pearson het FD geld wil verschaffen voor investeringsplannen.

Van Cortenberghe verwacht niet dat de personeelsstichting zich voor het einde van deze week zal uitspreken. De opties - decertificering en overname door Pearson of overname door HAL Investments zonder decertificering - zijn eind vorige week voorgelegd aan de stichting en worden vanmiddag besproken.

HAL Investments wilde vanmorgen niet bevestigen dat er sprake is van een bod. Bij zowel de bieding van Pearson als die van HAL zou het gaan om een bedrag van omstreeks 80 miljoen gulden. Naast Pearson en HAL Investments zijn onder meer De Telegraaf en de Belgische Zakenkrant De Financieel Economische Tijd in de markt voor het FD.