Bhutto vecht haar ontslag aan

NEW DELHI, 11 NOV. De vorige week afgezette Pakistaanse premier Benazir Bhutto blijft haar onvrijwillige ontslag aanvechten. Haar opvolger, Miraj Khalid, heeft haar intussen gedreigd met de instelling van een speciale commissie die corruptie van politici moet onderzoeken.

Bhutto verklaarde vanmorgen in een vraaggesprek dat ze bij het Hooggerechtshof in beroep wil gaan tegen het besluit van president Farooq Legahri om het parlement te ontbinden en haar regering naar huis te sturen. “Ik beschouw het (besluit van Leghari) als onwettig”, aldus Bhutto. Ze dacht het beroep uiterlijk morgen in te dienen.

De oud-premier suggereerde voorts dat president Leghari zelf bevreesd was geweest voor problemen wegens een nieuw wetsvoorstel op grond waarvan corrupte politici hard zouden kunnen worden aangepakt. Door de ontbinding van het parlement is dat echter voorlopig van de baan. Overigens had Leghari op zijn beurt juist Bhutto verantwoordelijk gesteld voor de wijd verbreide corruptie in het staatsapparaat. Haar echtgenoot Asif Ali Zardari, die een zeer corrupte naam heeft, verkeert nog steeds in hechtenis.

Gisteren had de nieuwe premier Khalid laten weten dat zijn overgangsbewind, dat de lopende zaken waarneemt tot de nieuwe verkiezingen begin februari, overweegt een commisie in te stellen die moet onderzoeken in hoeverre politici, onder wie Bhutto en haar echtgenoot, zich aan corruptie hebben bezondigd.