Beurs A'dam start moeizaam nieuwe week

AMSTERDAM, 11 NOV. De Amsterdamse beurs is de week, zoals vaak het geval is, moeizaam begonnen, maar lag er niet echt slecht bij. Er was sprake van een langzaam oplopende index.

AMSTERDAM De AEX stond laat in de ochtend op een plus van ruim 3 punten op 595,87. Het was Koninklijke Olie die de kar trok. Olies reageerden op een hogere oliepeprijs met een koersstijging van 2,70 gulden op 276 gulden. De omzetten op het Damrak bleven voorshands echter mager.

Unilever, dat vrijdag zorgde voor een nog redelijke beurs, was nu 1,10 gulden in reactie op 274,10 gulden. Over het algemeen verwachtten handelaren niet veel van de rest van de dag. Veel meer als dubbeltjeswerk zal het volgens hen vaak niet worden. Het Damrak zal zijn “vermoeidheid ” waarschijnlijk niet echt kunnen afschudden. Een rol speelt daarbij dat Wall Street weliswaar open is, maar in Amerika valt weinig activiteit te verwachten in verband met de viering van Veteranendag. Frankrijk blijft maandag dicht. De obligatiemarkt in Amsterdam lag er vanmorgen prijshoudend bij.

Heineken kreeg last van de berichten over de gebeurtenissen in Zaïre. De brouwer raakte maandag 1 gulden kwijt op 323 gulden, Hagemeyer blijft goed in de markt liggen en kreeg er nu snel 1,50 gulden bij op 130,50 gulden, Océ-Van der Grinten mocht 1,40 gulden vooruit naar 186,60 gulden. Ook de financiële waarden lagen er goed bij, met een vooruitgang voor ABN Amro van 1,10 gulden op 100,60 gulden.

Uitgever Wolters Kluwer ging 1,20 gulden omhoog naar 219,80 gulden. Vrijdag kondigde het concern aan zijn “oorlogskas” te gaan aanvullen via een grote achtergestelde lening. De uitgever, die voortdurend op het overnamepad is, gaf aan zijn expansie van de laatste jaren te willen voortzetten.

Ook op de lokale markt bleef het rustig. ARTU Biologicals ging hier 80 cent omhoog naar 8,70 gulden. Atag trok 1,50 gulden aan naar 96,80 gulden. CSM kwam 1,40 gulden boven de advieskoers van vrijdag op 96,80 gulden.

De Amerikaanse dollar is de week in Europa begonnen met een lagere koers. In Amsterdam werd vanmorgen een koers opgemaakt van 1,6865 gulden tegenover de 1,6925 gulden die afgelopen vrijdag als slotkoers uit de bus kwam.

Eerder op de dag in het Verre Oosten was de dollar onderhevig aan kleine koersschommelingen, veroorzaakt door wat speculatieve transacties. De handelaren weten niet goed in welke richting de Amerikaanse en de Japanse autoriteiten de dollar willen hebben. In de VS zal later op de dag de handel een rustig aanzien bieden vanwege Veterans Day.

De financiële markten zijn weliswaar open, maar de omvang van de handel zal beperkt blijven. Het pond sterling begon vanmorgen op 2,7865 gulden, Dat was niet veel anders dan de 2,7870 gulden die vrijdag als slotkoers werd genoteerd. De Franse frank was iets lager.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was lager. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 135,96 punten tot 21.065,08. Stimulansen om de kopen waren er niet. Net als vorige week waren het de opties die de gang van zaken bepaalden.