Belgische bondscoach slaat kladblok dicht na drie mooie 'goalen'

EINDHOVEN, 11 NOV. Hij had zijn boekske na het derde Nederlandse doelpunt dichtgeslagen. Het was allemaal niet meer bij te houden. De Belgische bondscoach Wilfried van Moer keek bij Nederland-Wales vanuit een sponsorloge in het PSV-stadion zijn ogen uit. Volgende maand, op 14 december, gaat Oranje op bezoek in Brussel. Dat zal volgens Guus Hiddink “de eerste echte test” zijn.

Collega Van Moer was zaterdagavond onder de indruk geraakt van het Nederlandse spel. “Het zat goed in elkaar. Het liep vlot, mooie passes, mooie goalen”, zei hij in Eindhoven met een beteuterd gezicht. “Maar ik heb er geen schrik voor, hoor.” Hij voorspelde wel dat het zeker niet makkelijker zal worden tegen Nederland. “Maar het is een derby en in een derby kan van alles gebeuren.”

Dat ervoer Van Moer zelf in zijn actieve loopbaan. In drie van zijn 57 interlands voor België speelde de kleine middenvelder tegen Nederland. Hij verloor niet en won zelfs twee keer. “In zulke wedstrijden overtreffen spelers zichzelf”, aldus de bondscoach. “Er zal in Brussel een massa volk zijn, een geweldige sfeer. De speler die daarbij niets speciaals voelt, zit verkeerd, hè. Aan de motivatie en concentratie hoeft niets gedaan te worden. De wedstrijd is pas over vijf weken, maar u hoort dat ik nu al begin te schreeuwen.”

België won net als Nederland zijn eerste twee wedstrijden in kwalificatiegroep 7, maar dat gebeurde wel veel minder overtuigend. Tegen Turkije wonnen de Rode Duivels heel moeizaam met 2-1 en tegen San Marino was de zege slechts 3-0. In die laatste ontmoeting ontbrak de Belgische spelverdeler Enzo Scifo wegens een gebroken teen. Hij is nu bijna weer fit en zal tegen Nederland waarschijnlijk weer van de partij zijn.

Alleen de groepswinnaar gaat rechtstreeks naar de WK-eindronde in Frankrijk. De nummer twee behoudt wel een kans. Van Moer: “Ik durf te zeggen dat Nederland topfavoriet is. Ik heb respect voor die ploeg. Oké, Wales speelde niet zo schitterend, maar je moet toch maar even die zeven doelpunten maken. Ik vind het spijtig voor mijn collega Bobby Gould. Net nu hij vier titularissen miste, kwam hij tegenover zo'n goed draaiende ploeg te staan. Ik ben wel wat wijzer geworden. Je wordt altijd wijzer, maar het was me beter uitgekomen als Wales wat meer tegenstand had kunnen bieden.”

Over de te volgen tactiek tegen Nederland wilde Van Moer nog niets zeggen. “Daar is het nog veel te vroeg voor. Er kan nog zo veel gebeuren. Ik bedenk binnenkort ons plan wel. U hebt een slimme trainer en ik denk dat hij nog wel wat zal veranderen. Hij kan alle kanten op.” Van Moer, die vorig jaar april zijn voormalige baas Paul van Himst als bondscoach opvolgde, wil zelf met België aanvallender voetballen dan in de voorgaande twintig jaar. “Op de verdediging leunen is niet meer van deze tijd. We moeten vooruit denken. Dat vergt een grote omschakeling.”

Van Moer hoopt dat de wedstrijd tegen Nederland in december niet onder slechte weersomstandigheden zal worden gespeeld. “Het zou jammer zijn als er straks een hard of bevroren plein ligt. Dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het spel. Nederland heeft een technisch goede ploeg en wij hebben er ook spelers bij die heel technisch zijn. Dat moet u toch weten.”

Twee Belgische vedetten, Nilis en Degryse, spelen als PSV'ers wekelijks in het hol van de leeuw. “Dat zijn pluspunten”, vindt Van Moer. “Nilis is bij PSV tot bloei gekomen. Hij is een ander mens geworden. Dat wordt ook verwacht van Degryse. Maar hij moet zich nog een beetje aanpassen. Hij heeft nog moeite met het positiespel van Jonk. Dat komt wel goed. Ik heb zelf gezien dat ze er bij PSV goed zicht op hebben. Ik denk dat het niet alleen een voordeel is dat er internationals van ons in Nederland spelen, maar ook in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Het is spijtig om te zeggen, maar het niveau in onze eigen competitie is momenteel niet al te best. Dat heb ik vrijdagavond helaas weer kunnen zien bij Club Brugge-Anderlecht. Dat zijn toch twee van onze topploegen.”

Kunnen Nilis - die zaterdagavond Standard-Antwerp in Luik verkoos boven Nederland-Wales in Eindhoven - en Degryse hun bondscoach nog nuttige tips geven over Oranje? “Misschien wel, ja. Als ze nog eens komen, zal ik ze het vragen”, zei Van Moer lachend. “Tot volgende maand dan maar.”

    • Hans Klippus