Auto's Heineken gestolen in Zaïre

Zeker 110 auto's van het Heineken-concern zijn in het oosten van Zaïre gestolen, vermoedelijk door rebellen. Ook is een vierde vestiging van de bierbrouwer geplunderd. Een bewaker van een Heineken-brouwerij is zaterdag aan eerder opgelopen verwondingen overleden. Dat is zondag bekendgemaakt door een woordvoerder van het Nederlandse concern.

Heineken is sterk aanwezig in het oosten van Zaïre, waar momenteel gevechten woeden tussen het Zaïrese leger en opstandige Banyamulenge, tutsi's die al lang in het land wonen. Bijna alle bedrijfswagens in het oorlogsgebied, uiteenlopend van zware vrachtwagens tot jeeps, zijn vermist.

De overleden bewaker van de brouwerij in Bukavu is het eerste dodelijk slachtoffer onder het Heineken-personeel. De brouwerij in de stad is inmiddels volledig geplunderd, inclusief lampen en leidingen. Ook is een derde depot, in de stad Butembo ten noorden van Goma, leeggeroofd. “Onze mensen kunnen niets doen, ze moeten het met lede ogen aanzien”, aldus de woordvoerder van Heineken. De bierbrouwer is niet verzekerd voor de oorlogsschade.

Heineken verkoopt jaarlijks circa 8 miljoen hectoliter bier in Afrika. Daarmee heeft het concern een marktaandeel van dertig procent, Zuid-Afrika niet meegerekend. Als gevolg van de economische malaïse in Zaïre draaiden de vijf Heineken-brouwerijen in het land al op minder dan twintig procent van hun capaciteit.