Adelmund gevraagd als nieuwe voorzitter PvdA

DEN HAAG, 11 NOV. Waarnemend partijvoorzitter R. Vreeman heeft het Tweede-Kamerlid K. Adelmund gevraagd voor het voorzitterschap van de Partij van de Arbeid. Adelmund heeft bedenktijd gevraagd.

In februari zal een partijcongres van de PvdA stemmen over de nieuwe voorzitter. Vorige week maakte voorzitter F. Rottenberg bekend dat hij wegens ziekte niet meer beschikbaar zou zijn voor een nieuwe termijn als partijvoorzitter. Vreeman zei toen dat het “niet vanzelfsprekend” was dat hij Rottenberg zou opvolgen. Toen partijvoorzitter M. Sint na de WAO-crisis in 1991 het veld moest ruimen stelden Rottenberg en Vreeman zich samen beschikbaar voor het partijvoorzitterschap.

Vreeman heeft van het dagelijks bestuur van de PvdA het mandaat gekregen om met mogelijke kandidaten te gaan spreken over het voorzitterschap. Zelf is hij nog aan het nadenken of zich kandidaat zal stellen. Vreeman zal behalve met Adelmund ook met andere PvdA'ers gesprekken gaan voeren.

De periode voor kandidaatstelling eindigt op 2 december. Het congres van de PvdA kiest de nieuwe voorzitter in februari 1997.