Woedende reactie op beschuldiging TWA-vliegtuig

NEW YORK, 9 NOV.De Amerikaanse regering heeft zich gisteren woedend gekeerd tegen een vroegere functionaris van het Witte Huis die heeft verklaard dat een Amerikaans vliegtuig dat op 21 juli bij Long Island in zee stortte, mogelijk door een raket van de Amerikaanse marine is neergehaald.

“De Amerikaanse strijdkrachten hebben geen raket afgeschoten op dit vliegtuig”, aldus de zichtbaar kwade James Kallstrom, hoofd van de Federale Recherche (FBI) in New York, op een persconferentie. Hij sprak van “totale, onvermengde nonsens”. Alle 230 inzittenden van de Boeing 747 van Trans World Airlines kwamen bij de ramp om het leven.

Pierre Salinger, perschef onder president Kennedy en later correspondent in Parijs van de televisiemaatschappij ABC, zei donderdag in Cannes een regeringsdocument in handen te hebben gekregen waarin staat dat de marine op de dag van de ramp in het gebied bezig was raketten te testen. Gisteren erkende Salinger echter het document te hebben gekregen van een niet nader aangeduide Fransman die een Amerikaanse agent had ontmoet en te hebben gehoord dat het stuk al twee maanden op Internet te vinden was. Niettemin zei hij geen twijfel te koesteren over de inhoud.

De voorzitter van de Nationale Transport Veiligheidsautoriteit (NTSB), Jim Hall, noemde Salingers uitspraken op dezelfde persconferentie in New York “ongelukkig en onverantwoordelijk”. (Reuter)