Werkstraffen geëist tegen douaniers

AMSTERDAM, 9 NOV. Werkstraffen van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf heeft het openbaar ministerie gisteren voor het gerechtshof in Amsterdam geëist tegen vier (ex)douanebeambten. Justitie verweet de douaniers verantwoordelijk te zijn voor het opstellen van twee valselijk opgemaakte processen-verbaal in 1991.

De douaniers ontdekten door een illegale inkijkoperatie dat één van de bemanningsleden van het schip de Coral Sea 2 een tas met ruim een miljoen gulden in bewaring had gegeven bij baliepersoneel van een motel in Haarlem. Toen de douanesurveillanten de douanerecherchedienst - die eigenlijk dit opsporingswerk had moeten doen - hiervan in kennis stelden, schreven zij de resultaten van hun inspanningen in strijd met de waarheid toe aan 'een informant'. Het schip had 24 ton hasj aan boord.