VN-leden kiezen VS niet in commissie

NEW YORK, 9 NOV. Voor het eerste sinds de oprichting van de Verenigde Naties, een halve eeuw geleden, zijn de Verenigde Staten geweerd uit de belangrijke adviescommissie voor administratieve en budgettaire vraagstukken. Een Fransman en een Nieuw-Zeelander werden gisteren in twee Westerse vacatures gekozen met respectievelijk 117 en 116 stemmen. De Amerikaanse kandidate kreeg 102 stemmen.

De uitslag wordt gezien als signaal van onvrede onder de lidstaten aan de VS, die een betalingsachterstand van 1,4 miljard dollar aan de VN hebben, en hervorming van de VN stellen aan afbetaling van hun schuld. Een Amerikaanse functionaris antwoordde op de vraag waarom de VS hadden verloren: “geld, geld, geld.”

Een Amerikaanse woordvoerder wees er later op dat Amerika's verlies van zijn zetel “de zaken niet vergemakkelijkt, aangezien de VS de belangrijkste contribuant aan de VN zijn”. Vanuit Amerikaans standpunt gezien onderstreept de verkiezingsuitslag het belang van de verkiezing van een andere secretaris-generaal van de organisatie.

De VS eisen het vertrek van Boutros Boutros-Ghali, eind dit jaar aan het einde van zijn ambtsperiode, omdat hij huns inziens onmachtig is gebleken de VN te hervormen. Veel andere landen, waaronder Frankrijk, steunen een nieuwe ambtstermijn voor de Egyptenaar, maar de VS beschikken over vetorecht. (AFP, Reuter)