Van Praag: 'Er ligt een bom onder tv-contract'

ROTTERDAM, 9 NOV. “Er ligt een bom onder het contract tussen de voetbalbond en Sport7”, zei Ajax-voorzitter M. van Praag gisteren in een reactie op een tussenvonnis van het Amsterdamse gerechtshof. “Er staat ons een spannende herfst te wachten.”

Het Hof stelde Feyenoord voorlopig in het gelijk in een conflict tussen de bond en de club. Feyenoord wil zelf beslissen of een wedstrijd in de Kuip rechtstreeks mag worden uitgezonden op tv. Het Hof doet uitspraak op 20 december.

Penningmeester G. Bouwer van de profsectie van de KNVB reageerde verontrust. “Wanneer het daadwerkelijk deze kant op gaat is dat bedreigend voor het voortbestaan van veel clubs”, zei Bouwer. “Het is niet zo moeilijk te voorspellen waar het geld terecht komt als de clubs de rechten zelf gaan exploiteren.” Hij doelde daarmee op de top. Bouwer zei dat de zaak Feyenoord-KNVB van internationaal belang is. “De UEFA hangt, bij wijze van spreken, vrijwel dagelijks aan de lijn. Dit speelt in heel Europa.”

Feyenoord-voorzitter J. van den Herik is bereid met de KNVB te onderhandelen. “Wij hebben terug wat ons negen maanden geleden onrechtmatig is afgenomen”, zei Van den Herik. “De KNVB vindt mij lastig. Het was echter niet Feyenoord dat met iets nieuws begon, maar de KNVB. Ik ben voorzitter van een grote club met grote belangen. Daar strijd ik voor. Ik vind het bijvoorbeeld onfatsoenlijk dat Sport7 adverteert met Feyenoord-Ajax van 24 november. Als het stadion niet is uitverkocht, komt er geen live uitzending.”

Sport7 kon gisteravond nog geen commentaar geven. De sportzender betaalt in zeven jaar een miljard gulden voor de uitzendrechten van het Nederlandse voetbal. Daar hoort een aantal live-wedstrijden bij. Een ingewijde bij Sport7 zei dat het “een zaak van de KNVB” betreft. “Maar als blijkt dat de KNVB rechten heeft verkocht die ze niet bezat, kan dat een gigantische schadeclaim van Sport7 tegen de KNVB tot gevolg hebben.”