V-raad nog niet eens over sturen troepen naar Oost-Zaïre

NEW YORK, 9 NOV. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht het beraad over het sturen van een multinationale macht naar het grensgebied tussen Rwanda en Zaïre verdaagd. In Oost-Zaïre zijn meer dan een miljoen vluchtelingen van etnische conflicten tussen Hutu's en Tutsi's op drift.

Een Amerikaanse diplomatieke zegsman verklaarde dat de VS en een aantal andere landen nog vragen hadden over de rol van de macht. President Clintons topadviseurs pleegden gisteren overleg over de crisis, maar bereikten geen conclusie over de manier waarop de VS zouden kunnen helpen.

Frankrijk heeft opgeroepen tot de vorming van een troepenmacht, en werd daarin gisteren gesteund door de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, die gisteren sprak van “genocide door uithongering” in het oosten van Zaïre. Boutros-Ghali woonde het beraad in de Veiligheidsraad bij, en toonde zich na afloop bemoedigd door de reacties van de leden. “Die bewezen dat ze willen handelen. En ik hoop dat ze in de komende 24 uur zullen handelen en een resolutie zullen aanvaarden voor snelle actie in het oosten van Zaïre.” (Reuter, AP)