Tribune

De wereldvoetbalfederatie FIFA wil wederom de terugspeelregel veranderen. Is het goed voor het voetbal dat de doelman de bal ook niet meer in zijn handen mag nemen als hij met een ander lichaamsdeel dan de voet wordt teruggespeeld?

John Blankenstein, scheidsrechterscoördinator van de KNVB: “Terecht, absoluut. Momenteel mag de doelman de bal alleen niet pakken als die met de voet wordt teruggespeeld. Dat is een halve maatregel waarvan ik niet begrijp dat die destijds is ingevoerd. Het maakt naar mijn smaak niet uit hoe je terugspeelt. Over andere veranderingen ben ik wat terughoudend. Ik heb inmiddels de meest wilde verhalen gelezen, maar het moet wel voetbal blijven. Buitenspel bijvoorbeeld is een wezenlijk onderdeel van het spel. Ook al is het soms moeilijk te constateren, die regel moet je wel behouden. Tot een bepaalde hoogte kun je gebruik maken van elektronische mogelijkheden. Ik heb het dan over zwart-wit-situaties zoals het bewaken van de doellijnen. Tegelijkertijd moet je er rekening mee houden dat de sport dan vervreemdt van het grootste deel van de beoefenaars. Voetbal moet herkenbaar blijven voor de jeugd, anders is het hun sport niet meer. Dat is een reëel gevaar. Voetbal moet menselijk blijven. We moeten ons nog wel op kunnen blijven winden.”

Ronald Spelbos, trainer van FC Utrecht en ex-verdediger van onder meer Ajax en Oranje: “Ik vind het helemaal niks. Net als alle andere dingen die ze aan het verzinnen zijn. Bij de FIFA bedenken ze regels om voetbal zogenaamd aantrekkelijker te maken. Wat mankeert er dan aan? Moeten ze het aanvallender maken? Ik zie dat anders. Verdedigers gaan dadelijk alle ballen wegperen, daar is het voetbal ook niet bij gebaat. En ze willen de sport ook netter maken. Onzin, laten we het alsjeblieft mannelijk houden. We spelen onderhand ouwe-wijvenvoetbal. Nee, ik zie weinig redenen voor veranderingen.”

Roland Jansen, doelman van Willem II die destijds veel moeite had met de nieuwe terugspeelregel: “Het wordt weer even wennen voor ons, maar ik vind het eigenlijk een beetje onzin. Een teruggekopte bal is toch hartstikke mooi om te zien? Bovendien komt het misschien één of twee keer per wedstrijd voor. Daarom weet ik absoluut niet wat ze ermee willen bereiken. Voor de keepers maakt het niet zo heel veel uit. We waren er al voor het grootste deel aan gewend. Een bal die met het hoofd wordt teruggespeeld, komt alleen wat hoger aan, misschien met een vervelende stuit. Maar als je die regel doorvoert in de trainingen, wen je er snel aan.”

Frans Derks, oud-scheidsrechter en voorzitter van Dordrecht '90: “Ik vond het een hele verbetering dat de doelman een met de voet teruggespeelde bal niet met de handen mag raken. Als je de regel verder aanscherpt, moet je aan het volk bewijzen dat het tempo daarmee omhoog gaat. Als het plan doorgezet wordt, is het een verarming voor het voetbal. Het is toch fraai als iemand een kopbal in de handen van de doelman laat terechtkomen? Je moet het spel aangenaam laten. Maar ik krijg weinig hoogte van de mensen die daar over moeten beslissen. Ik hoop dat de grijze mannen van de FIFA goed luisteren naar mensen als Cruijff en Van Basten, want aan hun mening hecht ik veel meer waarde. Het is goed dat ze zich laten adviseren door topsporters en ex-scheidsrechters. Die bestuurders zijn mensen die eigenlijk in een bejaardencentrum thuishoren. Laat ze op zijn tijd een borrel drinken en de spelregels overlaten aan anderen.”

Raymond Atteveld, verdediger van FC Groningen: “Ik vind het voetbal al erg aangepast, je kunt wel aan de gang blijven. Je ziet al hilarische momenten genoeg. De identiteit gaat een beetje verloren en bovendien krijg je steeds meer onduidelijkheid. Als ik de bal straks per ongeluk op mijn hoofd krijg, wat dan? Britse verdedigers, die erom bekend staan niet zo mobiel te zijn, zullen misschien de meeste moeite krijgen met de nieuwe regel. Maar zo'n Tony Adams bijvoorbeeld, die jenst gewoon de bal het stadion uit. Wordt het voetbal daar zo aantrekkelijk van? Ik heb deze week met Jan Reker gesproken, hij vertelde over een wedstrijd van de toekomst die binnenkort gespeeld wordt. De scheidsrechter krijgt een apparaatje om de muur op afstand te kunnen zetten en er hangen camera's in de goal om te kunnen zien of de bal over de lijn is. Hetzelfde geldt voor buitenspel. Binnen tienden van seconden kunnen ze met behulp van camera's beslissen. Dat soort dingen vind ik wel goed, want de aanvallende ploeg wordt te vaak benadeeld.”

    • Orkun Akinci