Sport7 rekent op 175 miljoen extra verlies

ROTTERDAM, 9 NOV. Sport7 rekent op een extra aanloopverlies van 175 miljoen gulden. De aandeelhouders van de nieuwe sportzender, Endemol, ING, Philips, KPN en Telegraaf, zullen op korte termijn met extra financiering moeten komen.

Dat zegt de nieuwe algemeen directeur van Sport7, dr. H. Kivits. De nieuwe verliezen zijn het gevolg van de beslissing van de zender om nog ruim een jaar langer gratis te worden doorgegeven. Het bereik van de zender dreigde te ver terug te lopen doordat de sportzender of van de kabel werd gehaald (in Den Haag) of in een onaantrekkelijk pluspakket verdween (Amsterdam en Eindhoven).

Hoeveel de totale verliezen van de sportzender nu belopen is onduidelijk. In een recente taxatie gaat de bank ING Barings uit van een verlies van 102 miljoen gulden in het eerste jaar, terwijl pas in het derde jaar winst wordt gemaakt. Dat verlies in het eerste jaar wordt nu aanzienlijk meer, terwijl winstgevendheid pas later bereikt kan worden. Kivits geeft toe dat de financiële risico's voor de zender en haar aandeelhouders met de maatregel toenemen: “Dat is buikpijn. Maar het is wel een gegeven. Het is ondernemersrisico. Het enige dat we kunnen doen is de programmering verbeteren.” Onderhandelingen tussen Sport7, de andere commerciële zenders en kabelmaatschappijen over “een familiepakket” waarbij ook RTL4, Veronica en SBS6 achter de decoder zouden verdwijnen zijn op niets uitgelopen. Volgens Kivits vrezen de andere zenders dat ze de concurrentie met de publieke omroep verliezen als de kijker moet betalen.

    • Jaco Alberts