Red Snapper geeft dance rooksfeer

Concert: Red Snapper. Gehoord: 7/11 Nighttown, Rotterdam. Herhaling: 9/11 Paradiso, Amsterdam; 10/11 Tivoli, Utrecht.

De kleinste zaal van het Rotterdamse Nighttown was donderdagnacht een oase vergeleken met het house-geweld dat in de rest van de club was te horen. In deze ruimte werd het publiek verpoosd met op akoestische instrumenten gespeelde dance van de Engelse groep Red Snapper. En dankzij Red Snapper kreeg de zaal het aanzien van een rokerig jazzhol, met energiek dansende toeschouwers en de band in het halfduister op het podium.

De muziek van Red Snapper is voortgekomen uit de Engelse dansscene, maar onderscheidt zich met haar instrumentarium van de door elektronica gedomineerde house. Zo laat de onlangs verschenen debuut-cd Prince Blimey een rijke mix aan klankkleuren horen. De basis van een nummer bestaat bijvoorbeeld uit een paar repetitieve synthesizerakkoorden, die de volle vijf minuten (Crusoe Takes A Trip) onverstoorbaar doorploegen. Daaroverheen ontrollen zich melancholische strofen op de klarinet en een hoekig baspatroon. Naarmate de compositie vordert komen gitaar, drum, bas en klarinet steeds meer op één lijn, en tegen het einde is er een stuwend dansnummer ontstaan.

Dit recept geldt voor verschillende songs van Red Snapper. De nummers zijn lang, maar, zo bleek tijdens het optreden, onderhoudend. Ollie Moore, die klarinet, saxofoon, fluit en melodica speelt, heeft ooit nog bij de opruiende jazzpunkgroep Pigbag gespeeld. Van hem komen dan ook de jazz-invloeden bij Red Snapper. Niet in de gepolijste stijl van groepen als Incognito en Galliano, maar op een ruigere manier: bij Red Snapper klinken de instrumenten allemaal een beetje rafelig, als om de akoestische oorsprong nog eens extra te onderstrepen.

Ollie Moore speelt met een 'scheurende' klank en bassist Ali Friend ontregelt de klanken van zijn staande bas met een soort wah-wahpedaal. Zo gaan zijn stabiel gespeelde basloopjes zwalken; als een dronkenlap die over een rechte lijn probeert te lopen.

    • Hester Carvalho