Protesten in Frans Guyana

CAYENNE, 9 NOV. Jongeren die protesteerden tegen de slechte omstandigheden op de scholen hebben donderdagnacht en gisteren auto's in brand gestoken en winkels geplunderd in Cayenne, de hoofdstad van Frans Guyana. Gisteren was operoerpolitie gestationeerd bij het gebouw van de prefectuur in Cayenne in afwachting van potentiële nieuwe onlusten.

Volgens de bestuurder van het Franse overzeese gebiedsdeel, Pierre Dartout, waren de incidenten georganiseerd en “zeer ernstig”. “Auto's werden vernield, winkels geplunderd en openbare gebouwen aangevallen, waarvan sommige ernstig werden beschadigd”, zei hij voor de lokale radio.

Dartout sprak van “goed georganiseerde groepen met vooraf geprepareerde molotov-cocktails, die gewelddadige incidenten op gang hadden gebracht”. “De groepen achter deze rel hadden hun actie vooraf voorbereid met het doel van destabilisatie.” Volgens de voorzitter van de regionale raad, Antoine Karam, beloopt de schade zeker 10 miljoen Franse franc.

De economie van Frans Guyana is in slechte vorm. De werkloosheid bedraagt 25 procent, en treft met name de jeugd. (Reuter)