Minister kon werk en liefde niet verenigen

WASHINGTON, 9 NOV. De Amerikaanse minister van Arbeid, Robert Reich, heeft het opgegeven. Vier jaar lang is hij een prominent politicus geweest in de regering van president Clinton, maar nu geeft hij toe dat hij jammerlijk gefaald heeft - niet in politiek opzicht, maar in het verdelen van zijn tijd tussen zijn baan en zijn gezin.

Reich is een van de vele ministers uit Clintons kabinet die dezer dagen bekend hebben gemaakt dat ze hun functie opgeven. Anders dan sommige van zijn collega's is deze oude studievriend van de president in politiek opzicht nog niet versleten. Het is evenmin uitgekeken op zijn baan. Maar hij is, schreef hij gisteren in een persoonlijk artikel op de opiniepagina van The New York Times, gefrustreerd dat het hem niet lukte zijn werk te combineren met zijn liefde voor vrouw en kinderen.

Jarenlang heeft hij, zoals zoveel mensen met een drukke baan, geloofd dat hij zijn probleem kon oplossen als hij maar een beter evenwicht vond tussen werk en privéleven. “Maar wat moet je doen als je dol bent op je baan en dol op je gezin, en je wilt vreselijk graag meer van allebei?”, schrijft hij. “Vertel me niet dat ik mijn tijd beter moet indelen. Ik ben tot op het bot ingedeeld. Maar tieners hebben je niet op schema nodig. En een partner deelt geen intieme gevoelens met je op afroep. Als je dan ook nog een baas hebt die iedere twee minuten een goed idee heeft, kun je je schema wel vergeten.”

Na een verkiezingscampagne waarin de kandidaten om het hardst “de waarden van het gezin” bepleitten, heeft Reich nu de knoop doorgehakt. Hij zoekt niet langer naar het evenwicht. “De beeldspreek klopt niet”, schrijft hij. “Ik heb me zelf voor de gek gehouden. Ik moest kiezen. Ik heb de baas verteld dat ik opstap. Ik heb hem uitgelegd waarom. Wat ik hierna ga doen weet ik nog niet. Maar hij begrijpt het. Hij heeft hetzelfde dilemma, zeker nog voor de komende vier jaar.”