Opinie

    • Youp van ’t Hek

Majesteit

Volgens mij heeft U een zware week achter de rug. Ik vond het nieuws nogal heftig. Albada Jelgersma ontvangt rond de zevenhonderd miljoen, Sylvia Toth krijgt meer dan honderdvijftig miljoen op haar rekening en John & Joop Endemol strijken elk het dubbele op, kortom: er wordt aan de poten van Uw financiële troon gezaagd.

Nog even en U valt uit de top 10. Of zijn dit bedragen waar U om lacht? Ik heb geen idee hoe dit gaat in Uw kringen. Ik begrijp dat het geen enkel probleem is om de poen te vangen, maar erover babbelen is niet chic. Leuk is dat. Ik probeer me dat voor te stellen: honderdvijftig miljoen op mijn rekening. Wat zou ik doen? Een blauwe tennisbaan lijkt me wel wat. En die zou ik dan aan mijn vrouw cadeau geven. Mooi symbool van radeloosheid. En om echt te patsen zou ik de gemeente Rotterdam een nieuwe brug schenken. Geen mooie met een controversiële pyloon, maar eentje die gewoon doet wat hij moet doen. Mensen van de ene oever naar de andere oever brengen.

Waarom zijn die nuchtere, hard werkende Rotterdammers in godsnaam in zee gegaan met architecten van een Amsterdams tutburo? God moet nog één keer kuchen en er ligt 365 miljoen in de Maas. U bent nog goed weggekomen toen U dat kreng opende. Een zuchtje meer en we waren een republiek geweest. Heeft U ook zo gelachen toen U zag hoe ze met een touwtje die tui-kabels aan elkaar bonden? De tranen liepen ouderwets over mijn wangen. Sommige dingen geloof je gewoon niet, maar het is allemaal echt waar. Een meneer van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium schijnt de gemeente Rotterdam duidelijk gewaarschuwd te hebben (Bij windkracht 6 gaat-ie zwabberen), maar daar heet nu iedereen opeens Haas en weet van niets. In de week dat U de brug mocht openen kakelde de architect op alle netten over zijn meesterwerk, maar nu het ding op instorten staat, zit hij onder zijn bureau en roept wanhopig naar de receptioniste: 'Ik ben er niet'.

U heeft de laatste tijd geen gelukkige hand van openen. De Arena is ook niet echt een succes. Ik zag laatst op een foto dat het gras een paar keer per week onder de zonnebank gaat. Misschien moet men bij U op de zaak toch eens wat kritischer worden. Dus dat U zich niet voor het karretje van allerlei louche architecten en voetbalproleten laat spannen. Als ik U was zou ik bij het volgende te openen mega-project zeggen: “Draai eerst maar eens een jaartje proef en als het ding het dan nog doet dan kom ik er wel een lintje doorjassen.” U bent toch ook niet de eerste de beste.

Misschien is het wel leuk om foto's van de Arena en de Erasmusbrug te gebruiken als testbeeld van Sport7. Dan hebben we alle debacles bij elkaar. Over tien jaar is het nieuwe, gezellige, dakloze Ajax-stadion klaar en worden de ruïnes van de brug en Arena een soort weekendattracties. Misschien willen de Van der Valkjes ze wel gaan exploiteren. Die kopen wel meer oude rotzooi voor een symbolische gulden op om er daarna nieuw leven in te blazen. En je mag alleen naar binnen met een Nederlands paspoort. Een echt! Wordt het niet tijd dat U op maandagmiddag die Kok eens goed de les leest en hem vertelt dat hij de tui-kabeltjes eens wat steviger in handen moet nemen? Wat U hem moet vertellen? Dat de schoenmakers bij hun leest moeten blijven. Dus Staatsen moet met zijn ijdele jatten van ons voetbal afblijven, voetballiefhebbers moeten een stadion bouwen en een brug moet je laten ontwerpen door een deskundige weg- en waterbouwer. Gewoon terug naar vroeger: ouderwetse ambachtelijkheid en degelijk vakmanschap.

Er zitten er nog maar twee op de juiste stoel in dit land. Wie? U en ik. En wat mij betreft zal dat nog lang zo blijven.

PS Gaat U dit weekend nog naar de Knuffelberenbeurs in Ahoy?

    • Youp van ’t Hek