Indonesische bank BCA gaat sluiten

AMSTERDAM, 9 NOV. De Indonesische bank BCA Bank Europe NV te Amsterdam gaat sluiten. Daarmee komt een einde aan een kort Nederlands bank-avontuur van de Salim-groep, een van de machtigste economische conglomeraten in Indonesië, opgericht door Sudono Salim (ook wel 'Liem' genoemd), de boerenzoon uit China die eind jaren dertig naar Indonesië emigreerde en daar uit het niets een immens handels- en financierings-imperia opbouwde.

De directie van BCA Bank Europe NV in Amsterdam treft nu voorbereidingen om de bank, een van de twee Indonesische banken die Nederland rijk is, op te doeken. Dit is gisteren bevestigd door BCA Bank Europe-directeur Jan de Groot. “De aandeelhouders (lees de Salim-groep, de familie Salim -red.) hebben besloten de bank te sluiten omdat ze verlies lijdt en omdat de toekomstverwachtingen volgens de aandeelhouder niet gunstig zijn”, aldus De Groot.

De BCA Bank Europe, een van de kleinste banken in Nederland, gelegen aan de Keizersgracht in Amsterdam, ging drie jaar geleden van start. Dat was kort nadat de Indonesische president Soeharto had besloten geen ontwikkelingshulp meer van Nederland te accepteren omdat politiek Den Haag zich te veel met de interne (mensenrechten)politiek van Indonesië zou bemoeien.

In 1994 leed de BCA Bank Europe een verlies van 3,4 miljoen bij een balanstotaal van 25 miljoen. In 1995 was het verlies teruggelopen tot twee miljoen, bij een balanstotaal van 120 miljoen, zegt directeur De Groot. Zelf lijkt De Groot nog wel kans te zien in voortzetting van de bank. “Maar als directie ben je altijd optimistischer dan de aandeelhouders”. De Salim-groep trekt onverbiddellijk de stekker uit het stopcontact.

Volgens De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op alle in Nederland gevestigde banken, gebeurt het “maar zelden” dat buitenlandse banken zich uit Nederland terugtrekken. (Nederland telt circa 55 buitenlandse banken.) “De laatste keer dat hier een buitenlandse bank ophield, was vier à vijf jaar geleden. Dat was de BCCI, en dat gebeurde op last van de rechter”, aldus De Nederlandsche Bank.

BCA Bank Europe richt op de financiering van handel tussen Europa en Zuid-Oost Azië. De bank heeft zo'n zestig bedrijven als klant, waaronder een dertigtal van Indonesische oorsprong, aldus directeur De Groot. De bank is aanzienlijk kleiner dan de enige andere Indonesische bank in Nederland, de Indonesische Overzeese Bank.

De Amsterdamse bank van de Salim-groep draagt een naam die afgeleid is van de Bank Central Asia, de grote groep banken en verzekeringsmaatschappijen die als de thuisbasis van Liem wordt beschouwd. De bank in Amsterdam valt echter niet onder Bank Central Asia, legt De Groot uit. BCA Bank Europe NV is eigendom van een Curaçaose houdstermaatschappij die op haar beurt direct onder de Salim-groep valt. Met andere woorden, Liem en zijn familie hebben de leiding over de bank.

Liem, een vriend van president Soeharto, is de afgelopen halve eeuw eeuw opgeklommen van een naar Java geëmigreerde Chinese scharrelaar, tot een van de rijkste mannen ter wereld. Liem is onder meer de grote man achter First Pacific, dat een belang heeft in het Nederlandse concern Hagemeyer. De Salim-groep heeft tevergeefs geprobeerd haar bank aan andere banken te verkopen. De directie is nu bezig met de afwikkeling en denkt binnen twee tot vier maanden de deur van BCA Bank Europe definitief achter zich in de grendel te zullen trekken.

    • Geert van Asbeck