In de oudste apotheek is het altijd vol

AMSTERDAM, 9 NOV. In de Amsterdamse apotheek W.H. van der Meulen, op de hoek van de Geldersekade, gaat geen enkele klant weg zonder een praatje te hebben gemaakt. Assistente Plomp vraagt aan de ene klant hoe het met haar moeder gaat, een volgende klant vertelt haar dat de was buiten nat hangt te worden. “Het is een dorp middenin de stad. Wij kennen iedereen hier”, zegt Plomp.

De apotheek bestaat dit jaar driehonderd jaar. Op 5 juni 1696 kocht Harmanus Meurs het pand en begon er een apotheek. Sinds in 1875 Wijnand Hendrik van der Meulen de zaak overnam, is de apotheek in handen van zijn familie gebleven. Van der Meulen is de oudoom van de huidige eigenaar, H. Wijnne, wiens echtgenote het zakelijk beheer van de apotheek verzorgt. Zij heeft zich verdiept in de historie van het pand. “Volgens mij is onze apotheek de oudste van het land”, zegt ze.

Ter ere van het jubileum onthult burgemeester Patijn vandaag een gevelsteen met een gaper en de familie Wijnne organiseert een mini-symposium met als thema 'de gezondheidszorg in de binnenstad'. Apotheek van der Meulen geeft hierin het goede voorbeeld. “Het is een gezellige inloop hier”, zegt de beherend apotheker Rasker-Prins. De kleine ruimte staat meestal vol mensen: moeders en vaders met kinderen, aids-patiënten, studenten, Chinezen, prostituees, yuppen, verslaafden die methadon komen halen en ouderen.

De 91-jarige mevrouw Van Lee is vaste klant. Zij doet er elke dag boodschappen voor buurtbewoners. “Voor die oudjes haal ik dan van alles”, zegt ze. Ze vindt het niet gevaarlijk of eng in de omgeving van de Zeedijk, waar zich veel verslaafden ophouden. “Dit is een heerlijk buurtje. Laatst was er een jongeman, die heel veel spuit, die tilde mijn boodschappenkarretje voor mij de trap op.”

Van der Meulen was twintig jaar geleden de eerste apotheek die schone spuiten ging verkopen. “Vooral op vrijdagmiddag was het daarna echt een drukte van jewelste”, herinnert Rasker zich. De verslaafden haalden zo veel spuiten dat andere klanten gingen klagen. Rasker schakelde de GG en GD in om voortaan het ruilen van spuiten te regelen. Ze opperde ook het idee afhaalplaatsen voor methadon in de stad te verspreiden. Rasker: “We hebben hele dierbare klanten zitten tussen de groep die wekelijks nog methadon komt halen.”

    • Carlien Blok