Handelshuis Hagemeyer wint prijs voor overname van de week; Beurs struikelt bij jacht op record

ROTTERDAM, 9 NOV. Happy days are here again zong Wall Street toen de eerste Democratische president sinds FDR dinsdag werd herkozen. Op het Amsterdamse Damrak floten handelaren het deuntje pas later in de week mee. Toen Unilever gisterochtend meevallende kwartaalcijfers rapporteerde, spoten de koersen omhoog. Wall Street brak donderdag door de 6.200-grens. De graadmeter van de stemming op de Amsterdamse beurs, de AEX index, sloot op 592,71, een stijging van elf punten ten opzichte van een week eerder, maar nog anderhalve punt onder de hoogste slotstand allertijden.

Alles wat de aandelenmarkt in beweging kan zetten deed zich afgelopen week gelden: Amerikaanse politiek, een grote overname in het buitenland (Hagemeyer), een grote reorganisatie (KLM), een grote verrassing (derde kwartaalcijfers Unilever) en een herplaatsing van aandelen (Content).

De beurs werd verrast door beter dan verwachte resultaten bij Unilever (voeding, cosmetica) over het derde kwartaal. Na verschillende recente verlagingen van de winstprognoses bij (middel)grote bedrijven als Philips, KBB en Atag leek Unilever met een stijging van de winst per aandeel met 7 procent (tot 4,68 gulden) wel Sinterklaas. De verwachtingen waren niet hoog gespannen. Het positieve koerseffect na het eerste optreden begin september van de nieuwe co-voorzitter N. FitzGerald, die een rigoreus winstverhogingsprogramma aankondigde, leek uitgewerkt. Tot gisteren.

De groei van het resultaat van de Europese activiteiten overtrof de verwachtingen van de financiële analisten. “Als je kijkt naar de onderliggende groei van het resultaat in Europa, dat is het resultaat exclusief de invloed van de seizoensgevoelige ijsverkopen, dan is dat veertien procent”, zo zegt G. Rijk, voedingsmiddelenanalist bij ING Barings. In het eerste kwartaal bedroeg deze zogeheten onderliggende groei zeven procent, en in het tweede kwartaal nog maar drie procent. Een deel van de groei in het derde kwartaal is eenmalig, zo zegt Rijk, zoals de lagere verkoopkosten voor wasmiddelen in Europa. Die kosten waren in de vergelijkbare periode van 1995 eenmalig hoger, onder meer vanwege de herintroductie van Persil en Omo Power.

Rijk verwacht ook een blijvende invloed van de verbeteringen in Europa. Hij heeft mede naar aanleiding daarvan zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar naar boven bijgesteld. Tot gisterochtend rekende hij met een winst per aandeel van 14,14 gulden, nu heeft hij de winstprognose verhoogd naar 15 gulden.

De euforie rondom Unilever was het spiegelbeeld van de malaise in KLM. De luchtvaartmaatschappij meldde een nieuwe reorganistie, die de kosten met een miljard gulden moet drukken en de inkomsten met 500 miljoen gulden moet verhogen. Na het nieuws reageerden beleggers positief, maar de 'mensen eruit, koersen omhoog' invloed van de reorganisatie verdween weer even snel als die gekomen was. Beleggers en beurshandelaren verbaasden zich erover dat KLM geen concrete invulling kon geven aan de herstructurering. KLM verdiende in het tweede kwartaal met vliegen 136 miljoen gulden, terwijl de verkoop van aandelen Northwest Airlines en ander bezittingen 133 miljoen gulden in het laatje bracht. Uit andere deelnemingen kwam nog 34 miljoen gulden winst binnen.

De koers van KLM is een tranendal. Gisteren sloten de aandelen op 41,20 gulden, negentig cent boven het dieptepunt tot nu toe dit jaar.

De prijs voor de overname van de week ging naar handelshuis Hagemeyer, die voor een bedrag van 500 miljoen gulden de resterende 50 procent koopt van de aandelen in de handelsfirma HCL in Hongkong. De partner in HCL, de Zwitserse holding Anova, krijgt als betaling onder meer aandelen Hagemeyer, waardoor de Zwitsers een aandelenbelang van 7,5 procent in Hagemeyer krijgen. Deze uitbreiding betekent dat de grootaandeelhouder van Hagemeyer, de investeringsmaatschappij First Pacific, zelf aandelen moet bijkopen om zijn relatieve participatie te handhaven. First Pacific moet zijn zeggenschap bij Hagemeyer op minimaal 50 procent houden om de hoge winsten van het Nederlandse handelshuis in zijn eigen resultaten te kunnen blijven meetellen.

De 'koopdwang' van First Pacific was volgens handelaren donderdag de achtergrond van de koersexplosie van Hagemeyer, die op een gegeven moment op een winst van 7,80 gulden stond. De koers van Hagemeyer eindigde op 137 gulden, een winst van 5,10 gulden ten opzichte van vorige week.

De handel in aandelen van uitzendbureau Content werd vrijdagmiddag stil gelegd in afwachting van nieuws over de afloop van de herplaatsting van het grootste deel van de aandelen van bestuursvoorzitter S. Tóth. De laatste koers was 70,10 gulden.

Komende week staan kwartaalcijfers van Stad Rotterdam (donderdag) en Aegon (vrijdag) op de agenda. Donderdag komen de halfjaarcijfers van Samas.

    • Menno Tamminga