Generaal Mladic uit functie gezet

PALE, 9 NOV. Generaal Ratko Mladic, de van oorlogsmisdaden beschuldigde militaire leider van de Bosnische Serviërs, is als gevolg van internationale druk uit zijn functie ontheven. Dat staat in een verklaring die de Bosnisch-Servische president Biljana Plavsic vanmorgen vroeg heeft uitgegeven en die op de televisie werd voorgelezen.

Volgens de verklaring moet Mladic terugtreden wegens de houding die de internationale gemeenschap tegenover hem heeft ingenomen. Plavsic bedankte de generaal voor alles wat hij de afgelopen drieëneenhalf jaar voor de Bosnisch-Servische gemeenschap heeft gedaan. Mladic wordt vervangen door generaal Pero Colic.

Mladic leidde de Bosnisch-Servische strijdkrachten tijdens de oorlog in Bosnië en is buitengewoon populair binnen de Bosnisch-Servische gemeenschap. Hij werd in november 1995 door het Joegoslavië-Tribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag aangeklaagd wegens het begaan van oorlogsmisdaden.

Op basis van het vredesakkoord van Dayton voor Bosnië mogen van oorlogsmisdaden beschuldigde individuen geen publieke functies bekleden. Eerder trad de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, die ook door het Tribunaal is aangeklaagd, al terug. Maar hij is tot nu toe niet gearresteerd.

Mladic voerde persoonlijk het commando bij verscheidene Bosnisch-Servische militaire acties, zoals de inname van de moslim-enclave Srebrenica, waarbij duizenden moslims zouden zijn vermoord. Hij was ook het brein achter het jarenlange beleg en de beschietingen van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. De 58-jarige Colic was tijdens de oorlog als majoor gelegerd in de regio Banja Luka. Behalve Mladic heeft president Plavsic de hele generale staf vervangen. (AP)