Erasmusbrug (1)

Bijna zes jaar geleden stond er een brief van mijn hand op deze pagina, tezamen met een brief van een lezeres die het ontwerp prachtig vond: 'een harp'! Ik constateer dat deze dame gelijk had. het is helaas een harp geworden, een Aeolusharp, bespeeld door de god der winden!

Zonder vreugde constateer ik ook, dat ik geheel gelijk heb gekregen, de brug was 3 à 4 maal te duur, en Nederland heeft zich in de internationale ingenieurswereld voorgoed belachelijk gemaakt.

Het is ondenkbaar dat Grootint, met zijn ervaring met offshore en met onder andere Moerdijkbruggen, waar met windkracht +12 gerekend moet worden, verantwoordelijk zou zijn. Het ontwerp deugde niet!

Grootschaligheid heeft architecten vaker tot onbezonnen daden verleid, zoals de opera te Sydney, die zo veel te duur werd dat de architect zelfs niet bij de opening door koningin Elisabeth mocht zijn.

Misschien kunnen specialisten zoals de hoogleraren Beranek en Bolt, de eigen frequentie van de hangconstructie determineren en gepaste maatregelen aanbevelen.

    • Ir. R.D. Bleeker